Velika čast: Dve dame iz Srbije sudiće na EP za seniorke u Češkoj

Dame iz Srbije sude na EP – Ni Ilija Belošević, ni Milivoje Jovčić, ni Jasmina Juras već Jelena Smiljanić, devojačko Panić ima najviše nominacija za ovo leto među našim vrhunskim sudijama

Lepa Nišlijka Jelena Smiljanić, rođena 1. februara 1980. prvi put će deliti pravdu na Evropskom prvenstvu seniorki u Češkoj, a potom će arbitrirati i na Svetskom šampionatu za juniorke u Italiji, Univerzijadi i Evropskom prvenstvu za kadetkinje. Lista takmičenja za svako poštovanje.

Uzgred na EP u Češkoj, sudiće osam žena i 20 muškaraca, dve dame su Srpkinje, pored Smiljanićeve još Jurasova.

Kad je reč o ženama uvek se nametne pitanje otkuda u sudijskom svetu. Jelena priča:

Igrala sam košarku u Studentu, bila među kandidatkinjama za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, a prestala sam da igram sa 22 godine. Posle dvogodišnje pauze, vratila sam se u košarku kao pomoćni sudija, a 2004. počela sam da sudim. Iduće godine sam stekla zvanje nacionalnog sudije, 2012. internacionalnog.

U međuvremenu je diplomirala hemiju, stekla magistraturu, radila na fakultetu u rodnom gradu kao asistent, da bi se iz Niša pre 10 godina zbog posla preselila u Novi Sad, odakle je pre četiri godine stigla u Beograd, gde i danas živi. Zaposlena je u prehrambenoj industriji, u jednoj izraelskoj firmi bavi se aromatima.

Udata je za Aleksandra Smiljanića, bivšeg reprezentativca Jugoslavije, sada prvog operativca Dinamika.

U slobodno vreme posećuje treninge kik boksa u klubu na Novom Beogradu i gotovo svakodnevno trči.

Ambicija mi je da se pozicioniram u elitnoj grupi sudija – zaključuje Jelena Smiljanić.

Izvor i foto Sportski žurnal

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: