Ikona argentinskog fudbala, Cezar Luis Menoti preminuo je u 86. godini nakon što je poslednjih mesec dana proveo u bolnici zbog teškog oblika anemije. Bio je selektor kada je Argentina osvojila svoju prvu titulu prvaka sveta, na Mundijalu 1978. godine u Argentini i bio je direktor reprezentacija u nacionalnom Savezu od 2019. do 2023, kada su Lionel Mesi i saigrači doneli svojoj zemlji treću titulu Mundijala.

Menotijevu smrt potvrdio je i Fudbalski savez Argentine. “Sa žaljenjem saopštavamo da je preminuo Cezar Luis Menoti, aktuelni direktor nacionalnih selekcija i bivši selektor tima koji je osvojio titulu prvaka sveta”, navedeno je.

Šezdesetih je Menoti bio napadač i stigao je do dresa Boke Juniors i argentinske reprezentacije (11 nastupa), a mnogo dublji trag ostavio je kao selektor, jer je vodio nacionalni tim od 1974. do 1983, kada je prihvatio poziv Barselone da je preuzme i da u njoj vodi Maradonu. Na stadion Kamp Nou doneo je tri trofeja u sezoni 1983/84, ali se nije dugo zadržao na klupi “Blaugrane”, vodio je potom Boku Juniors, Atletiko Madrid, River, Penjarol, ponovo Boku, Sampdoriju, u tri navrata Independijente…

Doneo Argentini prvu titulu prvaka sveta

Iako je argentinska legenda, period koji je proveo u Santosu kao igrač (od 1968. godine) uz Pelea učinio je da zauvek tvrdi da postoji samo jedan najveći svih vremena – i da to nisu ni Dijego Maradona, ni Mesi. “Postoji samo jedan koga ne možemo da uporedimo ni sa kim. Samo je jedan koji bi, da igra danas, takođe sam donosio pobede. A, to je Pele. Posle njega imamo Dijega, Krojfa, Alfreda Di Stefana i sada Mesija… Ali Pele je bio nešto drugo”

“Živeo sam kraj njega godinu dana i ulazio u igru kao rezerva. Jednog dana Pele je skočio dva metra i dodao loptu grudima igraču koji je bio udaljen 20 metara od njega. Sećam se da su mi saigrači tada komentarisali ‘Ovo nije fudbaler’”.

Detalji iz karijere

U aktuelnom argentinskom timu koji je osvojio titulu prvaka sveta, jedan njegov zemljak bio mu je posebno drag – Anhel Di Marija. “To je igrač sa ogromnom velikodušnošću. Imao je nepravedan tretman. Nije mu odato priznanje koje zaslužuje, a bio je centralna figura reprezentacije. Igrao je bolje od bilo koga, uključujući najveće, pre svega svojim karakterom i mirnom naravi. Veoma mi je drago kada ga ističu. Jedan od najvećih argentinskih fudbalera u istoriji”.

Naravno, Menoti nije štedeo pohvale na Mesijev račun. “Mesi je na vrhuncu svoje igre i srećan je ne samo pobedom, već i kada je okružen ljudima koji ga vole. Mesi je uradio neverovatne stvari za ovaj tim. Igrač je koji je, za razliku od drugih, spreman da se podredi drugima, da učini da svi igraju dobro. Mada je i komplikovano biti Mesi, jer je najbolji u svakom pogledu – emotivnom i psihološkom. On je dečko koji je uvek spreman”.

Sport.org.rs/Mondo/M.A/N.A

Ostavi komentar

Translate »