Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin rekao je da nije zadovoljan planom Svetske fudbalske federacije (FIFA) o proširenju Svetskog prvenstva 2026. godine.

„Čitao sam prethodnih dana razne ideje o proširenju Mundijala i veoma je teško odrediti koja je od njih tačna i da li je neka uopšte“, rekao je Čeferin na konferenciji posle sastanka Izvršnog odobra UEFA u Nionu.

Predsednik FIFA Djani Infantino se zalagao za 40 učesnika dok je bio kampanji za predsednika, a tu funkciju je osvojio u februaru. Taj format je matematički problematičan.

Predlog od 48 timova predvidja da 16 njih ispadne posle igranja samo jedne utakmice u prvom, plej-of kolu. Preostalih 16 timova bi se priključilo istom broju timova koji su nosioci i tada bi počelo takmičenje po grupama prema sadašnjem formatu, koji će se koristiti u naredna dva Mundijala. Odluka o proširenju biće doneta na sastanku Veća Fife 9. i 10. januara naredne godine.

„Kada nam FIFA bude predložila nešto ozbiljno, a ne da tumačimo samo novinske članke i intervjue, onda ćemo moći da kažemo koliko želimo učesnika iz Evrope na Svetskom prvenstvu“, rekao je Čeferin koji je ponovio da se ne zalaže za povećanje učesnika Mundijala s 32.

Ukoliko FIFA u januaru ne promeni borj učesnika na SP, sledeća šansa za to će biti u maju na Kongresu u Bahreinu.

Izvor i foto

Ostavi komentar

Translate »