Uefa i Fifa traže da FSS do kraja godine izabere novo rukovodstvo

Funkcioner Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Novica Tončev rekao je da su Evropska fudbalska unija (Uefa) i Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) tražile od Saveza da do polovine decembra izabere novo rukovodstvo po demokratskim principima.

„Hoćemo da izbacimo politiku iz fudbala. U Statutu Uefa ne pominju se pojedinci, ali piše da država ne može da se meša u rad sporta. Znači, institucije države, Vlada, Skupština, da se ne mešaju u fudbal”, rekao je predsednik FSS regiona Istočne Srbije Novica Tončev za Radio Slobodna Evropa (RSE).

FSS je 15. jula usvojio novi Nacrt Statuta, po kome državni i partijski funkcioneri ne mogu istovremeno da budu i na pozicijama u fudbalu i dao ga na javnu raspravu u narednih mesec dana.

U ingerenciji organizacije koja upravlja fudbalskim sportom u državi je 3.087 klubova.

Novica Tončev, koji je i potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar bez portfelja u Vladi Srbije, rekao je za RSE da je preporuka da se Statut FSS usaglasi sa statutima Uefa i Fifa i da se delegati izaberu na demokratski način, u skladu sa domaćim Zakonom o sportu koji ne dozvoljava duple funkcije.

Skupština FSS ima 73 delegata koje daju regionalni savezi, klubovi, sudijska i trenerska organizacija, kao i udruženje fudbalskih reprezentativaca. Kao najviši organ fudbalske organizacije, Skupština bira predsednika na mandat od četiri godine i rukovodstvo Saveza.

Tončev je rekao da je suština promena da svako ko ispunjava uslove, pa i političar, može da se kandiduje za poziciju u FSS, ali da u slučaju izbora mora da napusti prethodnu funkciju.

„Ako rešim da se kandidujem u Fudbalskom savezu, onda ću da izađem iz Vlade. Ili neću da se kandidujem u FSS, a ostaću u Vladi. Ja ću pravila da poštujem”, naveo je Tončev.

Kako je u FSS-u rečeno za RSE, predstavnici Uefa i Fifa boravili su u Beogradu tokom prethodne sednice Skupštine FSS krajem juna i aktuelni statut ocenili kao nedemokratski i protivan njihovim pravilima. Zbog toga su čvrsto sugerisale da se u saradnji sa njima usvoji novi dokument po kome će do kraja godine biti izabrani novi predsednik, rukovodstvo i članovi organa FSS.

U maju 2016. za predsednika FSS izabran je Slaviša Kokeza, član Glavnog odbora i potpredsednik Beogradskog odbora SNS. Funkciju je obavljao do pred kraj marta ove godine kada je podneo ostavku nakon što su ga mesec dana ranije saslušali nadležni organi zbog sumnje u povezanost sa ekstremnim navijačima osumnjičenim za ubistva, otmice i trgovinu drogom.

Trenutno Savez predvodi zamenik predsednika Nenad Bjeković.

Posle sednice Skupštine FSS-a krajem juna, saopšteno je da će novo rukovodstvo biti izabrano do 15. decembra.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: