Troicki: Bićemo Nole i ja još bolji

Bićemo bolji -Viktor Troicki posle pauze od mesec dana zbog povrede otputovao na američku turneju čija će kulminacija biti Ju-es open

Jedan od tenisera sa kojim je najlakše dogovoriti se za intervju je sigurno Viktor Troicki.

– Za Žurnal uvek možemo da razgovaramo naravno. Vidimo se na 25. maju – prihvatio je Troicki bez trunke dvoumljenja poziv na priču.

Dva dana kasnije. Tereni na Dorćolu. Pored Viktora tu su i Janko Tipsarević i Ilija Bozoljac. Trojica prijatelja su trenirala za predstojeće izazove. Nijedan od njih naravno nije prošao, a da ga deca koja su vežbala nisu zaustavila i zamolila za fotografiju. Najmanji od njih je baš Troickog izabrao da pita:

– Viktore, kada ćemo da prebacujemo malo?

– Kada se vratim sledeći put, obećavam da ćemo da igramo. A ti do tada treniraj, pa da mi pokažeš šta si naučio – rekao je srpski as.

  • Važi! Srećno na Ju-Es openu – zagrlio je dečak Troickog.

– Deca su sjajna – rekao je Viktor kada smo seli da razgovaramo.

Kako se vi snalazite u novoj ulozi? – pitamo.

– Sjajno. Biti tata je nešto posebno. Nestvaran je osećaj. Dobra stvar u ovoj pauzi koja je trajala mesec dana je što sam mogao da budem uz suprugu Aleksandru i ćerku Irinu. Sada kada odem, nedostajaće mi naravno, ali svaki sledeći povratak će biti još lepši, jer me njih dve čekaju.


 

Nadal je svetsko čudo

Jesu li vas iznenadile pobede Rafaela Nadala i Rodžera Federera na Rolan Garosu odnosno Vimbldonu?

– Ne. Oduvek sam pričao da je Nadal svetsko čudo i znao sam da će dobro da odigra u Parizu. Koliko puta do sada je imao problema sa povredama i koliko puta su ga do sada otpisivali, a on se opet vraćao. Federer i dalje igra nestvarno. Sjajan potez je napravio što je preskočio sezonu na šljaci. On uskoro puni 36 godina i primer je kako uz dobar plan priprema i turnira mogu da se postignu sjajni rezultati.


Troicki je morao da preda prvo kolo u Vimbldonu zbog povrede leđa. Sada je, kako tvrdi, sve dobro što se tiče zdravstvenog stanja.

– Prošle su tri nedelje mirovanja, a desetak dana sam trenirao i osećam se dobro. Na američkoj turneji igraću Montreal, Sinsinati, Vinston Salem i Ju-Es open.

Težak period je iza srpskog asa koji zauzima 43. mesto na svetu.

– Nikada mi se u životu nije desilo ništa slično. Nisam mogao da se pomerim u Londonu. Ma ni makac. Leđa su me baš bolela u toku meča, a onda je posle toga bilo još gore. Doktori su mi kazali da ne smem da letim, pa sam od ponedeljka do subote bio u Engleskoj. Usledili su dani oporavka, mirovao sam, išao na fizikalne terapije, ali srećom oporavio sam se i poslednjih deset dana trenirao punim intenzitetom.

U međuvremenu je morao da propusti tri turnira.

– Odustao sam od Bastada, Gštada i Kicbila. Izgubio sam tridesetak dana, pao na listi. Oporavak je bio neizvestan, ali hvala Bogu sve se sredilo.

Vimbldon je baš bio loš za naše tenisere jer su Đoković, Tipsarević i on morali da predaju mečeve. I sva trojica su posle toga otišli na prinudne pauze. Ispostavilo se, Novakova će trajati najduže. Čak šest meseci.

– Razgovarao sam sa njim i znao sam da će tako biti još pre Londona. Znao sam da već duže vreme ima probleme sa laktom i da povreda nije nimalo naivna. Mislim da je dobro što je odlučio da pauzira jer mu je potrebno da se osveži, postaće u septembru i tata drugi put, pa je predah došao u pravo vreme – istakao je Troicki.


Prevazišao sam negativne priče

Pričamo sa Viktorom o svemu što se može pročitati u štampi ili portalima. Poslednji put ime srpskog asa našlo se u negativnom kontekstu posle predaje u Vimbldonu. Kolale su priče da je tankirao meč i da je izašao na teren samo da bi zaradio novac.

– Iskreno, prevazišao sam te priče. O meni se svašta pisalo. Znamo svi dobro kroz šta sam prošao, znamo i da sam bio suspendovan i da je mnogo loših stvari pisano. Meni je bitno da moja porodica i najbliži prijatelji znaju šta je istina. Ako neko misli drugačije, nemam ništa protiv. Borio sam se kao lav da postignem sve ovo u životu i neću uopšte da se obazirem na negativne priče. Jednostavno ih ignorišem.

Čitate li novine?

– Svaki dan. Pratim sve. Na portalima me ponekad iznerviraju neki naslovi, ali Bože moj. Kažem, ne dotiče me to previše.


Na pitanje da li će Đoković posle pauze moći da se vrati u svetski vrh, Viktor je kao iz topa ispalio:

– Apsolutno. Biće još bolji. Videćete, Novak će biti onaj stari, igraće onako kako nas je navikao. U poslednjih deset godina stvarao je čuda na terenu, odigrao je najviše mečeva od svih vodećih tenisera. Nije imao uopšte predaha, samo je nizao uspeh za uspehom. Trebaće mu malo vremena da se oporavi, mora malo da odmori, pa će se vratiti još jači.

Đoković sigurno neće putovati u Francusku na polufinale Dejvis kupa između Orlova i Galskih petlova, pa bi Viktor trebalo da bude lider tima. Vođom ekipe nazvan je i na zvaničnim profilima ovog reprezentativnog takmičenja.

– Stvarno su to napisali? – pita uz osmeh i dobija potvrdan odgovor. – Moraću to da vidim. Mislim da je još rano da pričamo na temu reprezentacije. Imao sam dve nezgodne povrede, prvo mi je pukao mišić, a onda i ova povreda leđa, zato bih prvo sačekao da vidim kako ću da odigram američku turneju. U Francuskoj će baš biti teško. Oni imaju jak tim, izabrali su šljaku, koja nam realno ne odgovara odmah posle betona u Americi, a mi ćemo biti oslabljeni za neigranje Đokovića. Daćemo sve od sebe, ja uvek igram punog srca i sa posebnom motivacijom za Srbiju, ali ima još mesec dana do tada.

Za kraj, imate li neki zacrtani cilj do kraja ove 2017. ili?

– Ne. Odustao sam od klasičnih ciljeva vezanih za rang. Jedino što želim je da napredujem u igri, a onda će i pomak na listi doći. Sada sam se osvežio i spreman sam da opet budem dobar na terenu. Uželeo sam se tenisa, imam još rezervi u sebi, mogu na vrhunskom nivou da igram najmanje tri-četiri sezone. Puno toga još mogu da dam tenisu – zaključio je Troicki.

Izvor i foto Sportski žurnal

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: