Svi „favoriti“ gube u Finskoj!

Porazi svetskog šampiona (Španija) i olimpijskog viceprvaka (Srbija) mogli bi da se opišu izjavom Džona Vudena o tome koliko je pojam „istorijski” varljiv u sportu.

Košarkaške sile Španija i Srbija imaju više poraza nego pobeda u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022, trenerski velikani Serđo Skariolo i Igor Kokoškov deluju bespomoćno u trenutnim uslovima… Dok favoriti ispaštaju zbog ovakvog sistema takmičenja, u kojem ne mogu da računaju na desetine svojih najboljih igrača, dotle autsajderi nižu „istorijske” pobede.

Da li iko može i da pomisli da bi svetski prvak Španija u normalnim okolnostima mogao da pretrpi dva poraza na svom terenu, od Poljske i Izraela, da evropski i olimpijski vicešampion Srbija izgubi kod kuće od Gruzije i na neutralnom terenu od Švajcarske, da jedna od pet najboljih selekcija na svetu poslednje dve decenije Litvanija na svom parketu bude nemoćna pred Danskom…

Moglo bi da se priča o tome da li su naši košarkaši prekjuče u Finskoj, gde se igraju mečevi trećeg i četvrtog kola E grupe, mogli bolje od onoga što su prikazali protiv Švajcarske (pobedila sa 92:90). Ali, poslednjih godina imamo takve kvalifikacije, u kojima favoriti jedva sastavljaju timove (ne mogu da računaju na igrače iz NBA i Evrolige), dok autsajderi igraju punim plućima, godinama u istom sastavu, uigrani… Nema sumnje da su košarkaši koji nas predstavljaju ovih dana u Finskoj pojedinačno znatno bolji od rivala, ali da li mogu da budu bolji kao tim, u situaciji kad imaju dan-dva da se upoznaju, pripreme taktiku i „izgrade hemiju”. I Finci, s kojima igramo danas (18 č), lišeni su pomoći nekih svojih asova, samo što je njihova „sreća” da nemaju toliko vrsnih igrača kao mi.

-Igrali smo nekoliko puta sa njima tokom poslednjih godina – kaže selektor Igor Kokoškov o selekciji Finske koju je Srbija u februaru savladala na istom ovom terenu sa 80:58. – Do sada se nismo bavili njima jer je fokus bio na prvoj utakmici, ali ćemo se tokom današnjeg dana (juče) pripremiti. Imamo dan između utakmica. Znamo da igraju kod kuće, bez publike, ali se u svojoj hali osećaju komotno i da sa navijačima ili bez navijača imaju prednost domaćeg terena.

Dok neke selekcije, koje se nalaze ispod 50. mesta na svetskoj rang-listi, slave svoje „istorijske” pobede, podsetimo se na jednom nezaboravnom primeru koliko je taj pojam varljiv…

Jedan od najboljih američkih trenera svih vremena (po nekima i najbolji) – Džon Vuden – bio je iznenađen kad su američki mediji pobedu Hjustona protiv UKLA u univerzitetskoj „Utakmici veka” nazvali – istorijskom!

Zbilo se to januara 1968, kada su šampioni iz Kalifornije doputovali u Hjuston posle 47 uzastopnih pobeda u dve i po sezone, predvođeni trenerom Vudenom i centrom Luom Alsindorom (Karim-Abdul Džabar). Domaćin je pobedio sa 71:69 pred 53.000 gledalaca u „Astrodomu”, u prvoj utakmici ikada prenošenoj na nacionalnoj televiziji u udarnom terminu. Vuden je smatrao da pobeda protiv tima čiji ubedljivo najbolji igrač (i najbolji u celoj ligi) nije video na jedno oko te večeri (Alsindor povredio oko nedelju dana pre toga) nikako ne može da bude – istorijska. Elvin Hejz je „razbio” Alsindora kome je to bila najgora partija u životu, ali je nepuna tri meseca kasnije UKLA u polufinalu deklasirala Hjuston sa 101:69. Alsindor je tada bio zdrav, a njegov univerzitet je upisao novu titulu.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: