Prvaci sveta u teškoj situaciji – I kada sve deluje idealno, ovde ume da pođe naopako. To su na svojoj koži osetili novosadski basketaši, trenutno najdominantnija svetska ekipa 3 na 3, reprezentativni svetski prvaci i evropski vicešampioni.

Prošle jeseni dočekani su veličanstveno, danima se brujalo o svetskom tronu osvojenom posle spektakularnog finala sa Amerikancima, a sada je budućnost pod velikim znakom pitanja, a razlog je sponzorstvo.

Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Marko Ždero i Dejan Majstorović prepušteni su sebi, u godini u kojoj će braniti svetski tron i napasti prvo evropsko zlato u dresu Srbije.

Al Vada je posle posle dve godine saradnje odustala od ulaganja u 3 na 3. Ne zbog sportskih razloga, nego zbog razmimoilaženja u stavovima sa FIBA. Najveći razlog je Novi Sad koji stoji na našem klupskom dresu, a predstavljamo UAE – kaže Bulut za Telegraf.

Iako je Al Wahda deo našeg imidža, u srcu naše ekipe je Novi Sad, to je naša kuća. Postojale su prepreke u imenu i dozvoljenom broju slova na dresu, preko čega FIBA nije htela da pređe, ali ni Al Vada.

Postoji mogućnost i da KSS učini nešto, pre svega kako bi se na klupskom nivou napravila adekvatna priprema za ono što tim čeka u dresu nacionalnog tima.

– Predložili smo KSS da pokriju putne troškove na nekim turnirima pre nastupa za nacionalnu selekciju, kao deo priprema za Svetsko i Evropsko prvenstvo, to se svuda praktikuje. Za nas ništa nije urađeno od 2012. godine, tako je bilo uvek, ali smo napravili šta smo napravili… Ne vidim razlog da ne uspemo ponovo, uprkos svemu – poručio je Bulut.

Evropsko prvenstvo, koje će se ove godine održati kao Evropski kup, biće održano od 7. do 9. jula u Amsterdamu, Svetski šampionat na programu je od 17. do 21. juna u Nantu. Takođe, basket 3 na 3 je u predvorju prijema u olimpijsku porodicu, pa bi 2020. u Tokiju moglo da se zaigra na terenu sa samo jednim obručem, što je veoma izvesno.

Čak je i legendarni Rej Alen podržao prijem 3×3 na Ilimpijske igre, kao osvajač zlata iz Sidneja 2000.

  • Basket 3 na 3 je nešto što svi igramo i ima mnogo odličnih igrača. Mislim da je to sjajna ideja, ima drugačiju dinamiku, mnogo jedinstvenih veština je uključeno u igru… Voleo bih da gledam tako nešto! Kada bih pravio svoj tim, odveo bih na Igre Šeka, Majkla Džordana i Lerija Birda – rekao je nedavno Alen. Pitanje je da li će se i ovde prepoznati njegove reči – može li Srbija ostati i zemlja košarke i basketa?

Izvor i foto Telegraf (B. Vinulović)

Ostavi komentar

Translate »