Svet je dobio dva nova olimpijska sporta: Jedan je potpuna neverica

Da ne bude zabune, dva novo priznata sporta nisu u programu olimpijskih igara, ali sada su se stekli preduslovi da to budu u budućnosti

Međunarodni olimpijski odbor priznao je na sednici u Lozani tajlandski boks i čirliding kao olimpijske sportove što u praksi znači da će ta dva sporta u budućnosti moći da budu uvršteni u program olimpijskih igara, mada je za tako nešto još rano.

Ovime se broj priznatih olimpijskih sportova povećao na 37, a na sednici na kojoj je doneta odluka o integraciji ova dva sporta u grupu već priznatih, samo su ta dva sporta “prošla” glasanje od 16 predloženih.

– “Muay thai” je sport sa 135 nacionalnih saveza, od kojih je više od 60 priznato od njihovih nacionalnih olimpijskih odbora. “Muay thai” ima 400 hiljada registrirovanih sportista – obrazložio je sportski direktor Međunarodnog olimpijskog odbora Kit Mekkonel.

Doneta je i odluka da će ovim sportovima godišnje pripasti 25 hiljada evra od MOO, te da će probni period iznosi tri godine, a posle toga će biti otvorena mogućnost prijave da budu uvršteni u program Olimpijskih igara.

Čirliding je sport koji raste, sport koji ima više od 100 nacionalnih saveza i četiri i po miliona registrovanih takmičara – saopšteno je iz Mađunarodnog olimpijskog odbora.

(Telegraf.rs)

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: