SUTRA STARTUJE NOVI ŠAMPIONAT SRBIJE U FUDBALU: Povratak navijača na stadione!

Posle više od godinu dana najnovijom uredbom vlade biće dozvoljeno prisustvo gledalaca na fudbalskim utakmicama. – Na terenu četvorica stranaca, na klupi neograničen broj. – Danas sednica Odbora za hitna pitanja

Posle više od godinu dana, kada je u martu 2020., zbog pandemije, strogo bilo zabranjeno okupljanje na sportskim priredbama širom naše zemlje, najnovijom uredbom Vlade Srbije od 16. juna ove godine, ponovo će biti dozvoljeno prisustvo navijača na sportskim borilištima. Ova vest posebno je obradovala fudbalske navijače, koji će od sutra, kada počinje nova fudbalska trka, opet biti u prilici da  bodre svoje ljubimce. Klubovi, odnosno organizatori fudbalskih manifestacija moraće da se pridržavaju strogih mera i uputstava vlade ali i Zajednice klubova, koja vodi takmičenje, pa će tako biti dozvoljeno da na otvorenim sportskim borilištima navijači popune 50 odsto od ukupnog  kapaciteta stadiona, uz obavezno nošenje zaštitne maske. To znači da će novo prvenstvo Srbije u fudbalu početi u posve drugačijem ambijentu od prošlogodišnjeg.

Zajednica klubova Super i Prve lige, koja je prošle godine besprekorno vodila takmičenje, ističe da su sve predradnje obavljene i da fudbalska trka sa 16 timova sada može da počne. Dogovoreno je da svaki tim ima pravo nastupa čak četvorice stranaca u stalnoj postavi, dok ih na klupi može sedeti neograničen broj. S druge strane, umesto dvojice igrača do 21 godine u startnoj postavi, kako što je bila praksa do sada, od ovog leta svaki tim će imati obavezu da svih devedeset minuta u ekipi ima igrača do 21 godine! I ono što je važno, možda više za ekipe iz Prve lige, jeste da će se na kraju takmičenja igrati baraž između 13. i 14. plasiranog tima Superlige  i trećeplasiranog i četvrtoplasiranog tima Prve lige. Pobednici tog baraža će naredne sezone igrati u elitnom rangu takmičenja.

Takođe, biće uvedena VAR tehnologija na našim stadionima što će, verujemo, dodatno poboljšati kvalitet takmičenja, a samim tim će se izbeći stalno prisutni povici na sudije i regularnost takmičenja. Gotovo svi klubovi Superlige prošli su obuku za VAR tehnologiju, dobili licence Zajednice i sada ostaje da se vidi kako će sve to izgledati na terenu.

Za je danas zakazana sednica Odbora za hitna pitanja, na kojoj će se definisati sva ova nova pravila. Članovi ovog važnog tela (Nenad Bjeković, Novica Tončev, Dragan Simović, Branko Stojaković i Bojan Pavićević), uz neizbežno prisustvo generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, najaviće javnu raspravu o novom statutu čije je pisanje završeno. U narednih mesec dana biće prilike da se govori o, nadamo se, samo dobrim stranama tog akta, a nakon toga sledi raspisivanje izbora na svim nivoima.  Novi Statut FSS mora da prođe i strogu kontrolu Uefe, koja takođe treba da da „zeleno svetlo”.

Godinu dana od odlaska Bulatovića

Danas se navršava tačno godinu dana otkako je srpski fudbal zauvek napustio Vlada Bulatović, dugogodišnji direktor Superlige. Odlazak ovog sportskog radnika je svakako nenadoknadiv gubitak za naš fudbal, jer je Bulatović bio neko ko je živeo i radio za naš najpopularniji sport. Stoga Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice, kao i Aleksandar Pivić, komesar za takmičenje Super i Prve lige, kao i vredni Nenad Popović, imaju obavezu da ostanu na kursu Vlade Bulatovića koji je tako dugo i uspešno vodio naš fudbal.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: