Sudijske greške teške milione evra

Greška od 15 miliona evra je i fantomski gol Paname

Gol Paname za plasman na SP dopunio je knjigu istorije sudijskih propusta. Da nije bilo očigledne nepravde, novčana nagrada, kao i slava, pripala bi Hondurasu.

Knjiga istorije sudijskih propusta u bitkama za Mundijal dopunjena je priznavanjem fantomskog gola Panami u meču protiv Kostarike (2:1). S tim što je ovo dosad najskuplja greška. Nagrada FIFA od oko 15 miliona evra nije otišla u prave ruke. Jer da je sve bilo regularno, treće mesto u zoni KONKAKAF, a samim i tim slava, novac i viza za SP pripali bi Hondurasu.

Oštećene i SAD

Pored Hondurasa, koji sada mora u interkontinentalni baraž sa Australijom, oštećene su i SAD. Oni su pali „ispod crte“ za doigravanje i propustiće najveće takmičenje prvi put posle 1986. godine. U svemu ovome je neobično da van terena moćni Amerikanci nisu uputili žalbu FIFA, već su se olako pomirili sa sudbinom.

– Koliko znam, ponavljanje meča nije opcija. Odluka sudije je konačna – kratko je saopštio Majkl Kamarman, portparol FS SAD.

Ni FIFA ne razmatra analizu pogotka Paname, iako je na snimku očigledno da lopta nije prešla gol-liniju. Tako je na ovaj slučaj stavljena tačka. Isti epilog bio je i u novembru 2009, kada je u revanšu baraža Republika Irska teško oštećena. Francuska je, u produžetku, u 103. minutu, izjednačila na 1:1. Pošto je Tijeri Anri loptu primio rukom, a onda dodavanjem omogućio Vilijamu Galasu da iz neposredne blizine zatrese mrežu gostiju. Pošto je u prvom meču bilo 1:0 za „petlove“, oni su otišli na SP 2010, a silna kuknjava Ircima nije pomogla.

Interesantno je da se u grupi D tekućih afričkih kvalifikacija dogodio još jedan previd, ali se tu nije podiglo previše bure. Južna Afrika je savladala Burkinu Faso sa 3:1, a kod prvog pogotka domaćih lopta nije celim obimom prešla liniju. Ipak, to nije bilo toliko vidljivo kao u Panami.

Grešaka arbitara bilo je i na Mundijalima, pa svi pamte „božju ruku“ Dijega Maradone 1986. u duelu između Argentine i Engleske (2:0), nepriznat pogodak Frenka Lamparda protiv Nemaca 2010. godine (1:4)…

PRESEDAN U JUŽNOJ AFRICI
FIFA je nedavno napravila presedan pošto je prvi put u istoriji poništila meč kvalifikacija, a u pitanju je bio duel Južna Afrika – Senegal – 2:1. Domaći su poveli sa 1:0 golom iz penala, koji je dosuđen iako je gostujućeg igrača lopta pogodila u nogu a ne u ruku.
Sudija iz Gane Džozef Lampti je doživotno suspendovan, a ove dve selekcije će odigrati novi susret.

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: