Stranci ignorišu pozive u juniorsku reprezentaciju

Pripreme juniorske reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo u Samsunu (16-22. decembar) počinju sutra, ali Milan Gurović, selektor Orlića, još ne zna da li će moći da računa na sve igrače koje je pozvao

Zna se da Milan Gurović neće moći da računa na Aleksandra Aranitovića, jednog od najboljih igrača ove generacije ne samo u Srbiji, već i Evropi, koji je nažalost obnovio povredu kolena.

Deca koja igraju u klubovima u Srbiji, nisu sporna, još se čeka odgovor Crvene zvezde u vezi sa Borišom Simanićem, ali se očekuje da će on biti uz drugove u Smasinu. Problem predstavljaju igrači koji dolaze iz inostranstva.

Bilo je nekih koji su u školovanju u SAD koji zbog školskih obaveza nisu mogli da prihvate poziv, dok situacija sa Danilom Petrovićem i Lazarom Nikolićem koji igraju u Italiji, odnosno Harisom Ćućovićem, članom Olimpije, još nije rešena.

O svemu tome pričao je Vladimir Kuzmanović direktor svih mlađih reprezentativnih selekcija u KSS.

Iako smo dobili obećanje da će FIBA čvrsto stajati iza svakog saveza, pozivi našim igračima u određenim klubovima su ignorisani. Zbog toga ne znamo kako će se stvari odvijati u nedelju, jer nismo dobili potvrdu niti ikakav odgovor, a čak nismo dobili ni odgovor FIBA da li nas štiti i kako štiti naše igrače – rekao je Kuzmanović.

Potom je dodao da je u KSS stigao dopis Crvene zvezde u kome im je saopšteno koji igrači su slobodni.

Razumemo i to da je Boriša Simanić sastavni deo prvog tima Zvezde koga čekaju ozbiljne utakmice. I pored toga se nadamo da će on biti na pripremama i samom takmičenju. Takođe, neki igrači iz KLS, kao što je Novak Musić, moći će da igraju za svoje timove tokom priprema.

Sve ovo neće pokolebati naš tim da se bori za visoki plasman. Prvi cilj je plasman na Svetsko prvenstvo koje će se igrati dogodine, a na koje ide pet najboljih selekcija sa Evropskog prvenstva.

Imamo veoma talentovanu juniorsku selekciju – poručio je Igor Rakočević, potpredsednik KSS i nastavio:

Imamo velike planove i ciljeve. Nažalost, nećemo imati najjači sastav. Ipak, poznajem Gurovića još iz igračkih dana i znam da je on veliki borac. Verujem da će sastaviti dobru ekipu i izvući maksimum iz tih momaka. Stvarno se nadamo da ćemo već u prvim mečevima protiv Slovenije, Rusije i Francuske da pokažemo da vredimo, da ćemo da pobedimo i plasiramo se u drugi krug.

Prvi trener juniorske selekcije, Milan Gurović bio je kratak i jasan.

Naš glavni cilj je da budemo među prvih pet i obezbedimo plasman na Svetsko prvenstvo… Rekli smo i u kakvom smo stanju i šta nam se dešava, ali trudićemo se da uvek pružimo maksimum, ići ćemo na EP sa 12 najboljih igrača koje imamo – rekao je Gurović.

Podsećamo, Orlići su u D grupi sa: Francuskom, Slovenijom i Rusijom. U C grupi, sa kojom se ukršta naša, su: Letonija, Bosna i Hercegovina, Izrael i Litvanija.

Gurovićev prvi izbor
Na spisku koji je dostavljen novinarima u Kući košarke je 15 imena. To je i povređeni Aleksandar Aranitović, Dušan Beslać (Dinamik), Boriša Simanić, Aleksa Uskoković, Stefan Đorđević, Stefan Momirov (Crvena zvezda), Aleksa Radanov (FMP), Nikola Mišković, Novak Musić, Mihailo Jovičić (Mega Leks), Miloš Glišić (bez kluba), Danilo Petrović, Lazar Nikolić (Italija), Haris Ćućović (Slovenija), Aleksa Stepanović (BiH).
Ali, zbog neizvesnosti oko nekolicine igrača, Gurović je već pripremio još imena i ti igrači će biti pozvani ukoliko bude potrebno.
Pošto neki od njih nisu prijavljeni na širem spisku u FIBA, u KSS su spremni i da doplate koliko je potrebno za naknadnu registraciju, ukoliko Gurović proceni da su mu oni potrebni.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: