Ranko Veselinović sumirao dosadašnji tok priprema Vojvodine u Beleku gde su igrači pre svega radili na taktičkom polju. „Sve je lakše“, poručuje on…

Nije tajna da je Vojvodina dovela Iliju Stolicu zbog stila igre koji je gajio u Voždovcu.

„Zmajevi“ su pod vođstvom mladog trenera igrali moderan fudbal, a to potvrđuje i studija Međunarodnog instituta za fudbalsku statistiku (CIES) iz Švajcarske prema kojoj je Voždovac bio u četrdeset najboljih klubova na osnovu broja tačnih dodavanja po meču.

U proseku, Voždovac je beležio visokih 472 dodavanja po meču (82,7% tačnosti) što je tek za nekoliko manje od Rome ili Milana.

Tačni podaci za Vojvodinu ne postoje u ovom istraživanju, ali opšti utisak je da ih je prethodne jeseni bilo drastično manje, stoga je osnovni zadatak Ilije Stolice, u prvoj fazi implementacije svog načina igre u Novom Sadu, da navikne igrače na ovu – slobodno možemo reći – novinu.

To se najviše odnosi na defanzivce koji će sada mnogo aktivnije učestvovati u građenju napada pošto veliki broj pomenutih dodavanja „otpada“ na njihove razmene.

„Šef je do sada najviše insistirao na pas igri, sa organizacijom igre iz zadnje linije, gde kroz strpljivi posed i promenu težišta igre ugrožavamo protivnika“, kazao je mladi štoper Ranko Veselinović.
Na treninzima i utakmicama ima vidljivih grešaka, veći je pritisak na zadnjoj liniji, ali sve je to „proces“, kako je nedavno i sam Ilija Stolica i rekao.

„Mnogo više učestvujemo u igri, traži se da budemo mirni na lopti, da iz našeg poseda u zadnjoj liniji stvaramo višak za napadače. Ima naravno dosta promena, ali vremenom je sve lakše i sve se više navikavamo i prilagođavamo na novi sistem“, iskreno je poručio Ranko Veselinović kome su ovo, veoma zanimljivo, zapravo prve cele pripreme sa prvim timom. Odigrao je čitav meč protiv Rada (2:1), potom je u sastavu bio i za mečeve protiv Slovana (1:0) i Maribora (2:2), a sam ističe da je zadovoljan svojim i timskim nastupom, naročito protiv slovenačkog prvaka koji je igrao i Ligu šampiona. Ali… Uvek ima jedno „ali“.

„Još uvek možemo da napredujemo i u fizičkom i u taktičkom aspektu“, navodi on.

Veselinović je odigrao 12 mečeva prethodne jeseni i u klubu je označen kao veliki talenat i radnik, a očekuje se da od izuzetne važnosti bude i kod Ilije Stolice. Partner mu je do sada bio Siniša Putinčanin, u vidu konkurencije je stigao Aleksandar Radovanović iz Spartaka, a Ilija Stolica je i vezistu Marka Vukasović tokom priprema koristio na toj poziciji.

„Sale je stvarno odličan igrač i konkurencija je uvek dobra, stalno morate da se dokazujete, a što se tiče Vukasa – on je jedan od naših najboljih igrača i u ove dve utakmice pokazao je da je jednako dobar i na poziciji štopera kao i na zadnjem veznom“, kazao je popularni „Raša“.

Ilija Stolica je označio „nefudbalske stvari“ da su tokom jeseni bile veoma otežavajući faktor po igrače, ali se situacija, bar prema rečima igračima, popravlja na bolje.

„Što se tiče atmosfere ona je za sada na najvišem mogućem nivou. Čak smo imali organizovano timsko takmičenje u kartingu i slobodno vreme za obilazak Antalije“,kazao nam je Veselinović, a zanimljivo je da je najbrži bio upravo Vukasović.

Do povratka u Novi Sad ostalo je još četiri dana i jedan meč (Olimpija iz Ljubljane 5. februar), a je fudbal je naravno u fokusu igrača i razonoda je trenutno na listi prioriteta daleko iza preko potrebnog odmora nakon teških treninga.

„Kada su dva treninga dnevno – nema toliko slobodnog vremena jer nam je potreban kvalitetan odmor i oporavak između treninga, a ovako kad je jedan trening – obično sa saigračima idem u spa centar, a nađe se vremena i za Sony Playstation„, poručio je Veselinović za kraj razgovora.

Ostavi komentar

Translate »