Stolica: Srbiju čeka velika titula

Selektor kadetske reprezentacije uveren da naš reprezentativni fudbal ima veoma lepu budućnost: „A“ selekciji predviđam najkasnije za 10 ili 15 godina vrhunski uspeh

SRBIJA je bila prvak Evrope i sveta u fudbalu. Zvuči lepo, dogodilo se ne tako davno, a prema rečima selektora kadeta Ilije Stolice, tek ćemo se radovati uspesima klinaca. Kadetska reprezentacija Srbije je pre sedam dana sa uspehom završila prvi krug kvalifikacija za Prvenstvo Evrope sledeće godine u Hravtskoj. Pred njom je sada elitna runda kvalifikacija.

  • Rivale ćemo saznati na žrebu 8. decembra, a posle analiza mečeva i pobeda protiv Makedonije i Albanije i poraza od Italije, potpuno nam je jasno gde smo i koliko možemo. Ponosan sam što radim sa sjajnom grupom dečaka koji imaju skoro 17 godina. Svakom od njih naš stručni štab pokušava da usadi ubeđenje da mogu da doguraju daleko u svojim karijerama, da bilo ko od njih može da postane „A“ reprezentativac Srbije – kaže u razgovoru za „Novosti“ selektor Ilija Stolica.

Iz ovog mladog stručnjaka „kipi“ veliki optimizam koji ima čvrst temelj.

  • Naš optimizam nije nerealan, on je utemeljen na terenu, posle svakog treninga i svake utakmice. On je stvar pravovremenih odluka i stavova. Deca koju treniramo zaista imaju usađen pobednički mentalitet. Posle svega mogu da kažem da Srbija ne treba da brine za svoju fudbalsku budućnost. Nadam se da će od svega koristi imati i naša „A“ selekcija kojoj najkasnije za deset ili 15 godina predviđam veliki uspeh, dakle neku od titula – uveren je Stolica.

Mnogo veće fudbalske sile od Srbije služe se starom srpskom poslovicom: „strpljen, spasen…“

  • U domaćem fudbalu rade ljudi koju su veliki znalci, koji imaju entuzijazam, a igraju ga veliki talenti. Potrebno je da imamo infrastrukturu na koju smo ponosni, a tu pre svega mislim na naš sportski centar u Staroj Pazovi. Potrebno je da država omogući i privatnicima da investiraju novac u sport, odnosno fudbal, jer je finansijska stabilnost jedan od preduslova za uspeh – dodaje Stolica.

Na konkretno pitanje, da među kadetima navede imena kandidata za „A“ tim Srbije, Stolica odgovara kao i svaki drugi pedagog.

  • Naravno da ima. Svakom od njih govorimo da ima potencijal za najbolji tim naše zemlje, jer je to za njih samo motiv više. Kao što je za mene i ceo naš stručni štab bila dodatna satisfakcija kada su nas na poslednjem kvalifikacionom turniru u Italiji, legendardni Arigo Saki, Di Bjađo i De Bjazi zaustavili posle meča i molili da im otkrijemo deo metodologije naših treninga i utakmica – otkriva Stolica.

DUEL SA ALBANIJOM

KADETI Ilije Stolice su na turniru u Italiji „preslišali“ vršnjake iz Albanije sa 2:0 (prethodno savladali Makedoniju 3:1, pa izgubili od Italije 0:2), ali Stolica ističe zanimljiv detalj.

  • Koliko su Albanci bili posvećeni ovim kvalifikacijama neka kaže i detalj da je meč sa Srbijom gledao i selektor njihovog „A“ tima Đani de Bjazi. Hteo je svojim savetima da „podigne“ moral. S druge strane, mi smo našu decu i vaspitno i taktički potpuno spremili za ovaj duel koji nam je obezbedio elitnu rudnu kvalifikacija – kaže Stolica.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: