Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi govorio za medije o predstojećim utakmicama „orlova“ u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, protiv Litvanije i Crne Gore. Piksi kaže da njegova ekipa ne želi da razočara kao u Dohi i da će kroz novi ciklus kvalifikacija ići korak po korak.

„Pozitivne stvari da zadržimo, loše da promenimo“
Imamo vremena za principe igre. Ima tu mnogo više pozitivnih stvari od negativnih, te pozitivne treba da zadržimo, a loše, koje su nas koštale rezultata u Dohi, moramo da popravimo.

Bio sam i ja razočaran, ne mogu da se smejem kada nismo ispunili cilj. S druge strane, nisam video nikakvu tragediju. Nismo imali sportske sreće, za razliku od nekih drugih reprezentacija kojima je sreća bila dobar drug.

Analizirali smo sve. Odlazak u Bahrein, dolazak u Dohu, prvi trening, drugi trening, napravljen je izveštaj. Nema razloga da se bilo ko krije, po povratku sam izašao pred vas da me pitate šta želite. Nisam želeo da se krijem, jer snosim odgovornost.

Izveštaj je bio podroban – od prvog do poslednjeg dana.

Moja odgovornost je moja odgovornost. Kao što odlučujem o spisku, ko će igrati, ko će biti zamenjen, tako odlučujem o svemu pa i o odgovornosti.

Završen je ciklus od dve godine, bili smo dobri u većem delu. Pred nama je novi ciklus i strahovita želja da odemo u Nemačku. Ići ćemo korak po korak.

O Litvaniji i Crnoj Gori
Svaka utakmica je teška, svaka utakmica je finale. Samo takvim pristupom možemo doći do cilja. Sve ekipe imaju isti cilj, žele da budu među prve dve ekipe. Bitno je kako mi sebe gledamo i kako sebe spremamo za izazove koji su pred nama.

U narednih nekoliko dana radićemo na određenim segmentima, da ispravimo greške. Inače, treba da igramo kao i do sada.

Mi utakmicu protiv Crne Gore gledamo na najsportskiji mogući način. To je samo jedna utakmica u nizu u kvalifikacijama, utakmica će se igrati sa 22 igrača na terenu i to je jedino što mene zanima.

Ali o Crnoj Gori je zabranjeno da se priča, pričamo samo o Litvaniji.

Nismo favoriti u grupi, što su ostali slabiji od nas?

Sama činjenica da nas nije bilo na Evropskom prvenstvu 24 godine je degute, ali imamo novu šansu, novo dokazivanje, da kroz požrtvovanost svakog igrača dođemo do cilja.

„Podrška je uvek potrebna“
Podrška je uvek rado viđen gost, uvek je potrebna. Znam da su ljudi razočarani prethodnim rezultatom, ali na nama je da radimo, da trčimo, da se borimo, da igramo. Svako ko dođe na stadion mora da ima pozitivan utisak kada se utakmica završi.

Momci moraju da daju sve od sebe. Poznajući ove igrače, a mogu da kažem da ih dobro poznajem, oni se nikada neće predati i za Srbiju će uvek dati svoj maksimum. To se desilo i u Dohi, neki su igrali pod injekcijama. Pokazali su privrženost ekipi i reprezentaciji i ja to poštujem.

A da bismo imali podršku, moramo da budemo dobri.

O Samardziću i Bajčetiću
Već neko vreme sam gledao Samardzića, prvo na utakmici između Milana i Udinezea. Krajem godine smo razgovarali i postigli dogovor s njim i ocem. Direktor sportskog sektora Stojanović je konstantno bio sa njim u kontaktu. Drago mi je što je s nama i mislim da će biti i njemu dobro.

Što se Bajčetića tiče, sve je prebrzo došlo za klinca od 18 godina. Jeste talenat, dečko koji obećava, ali vreme će pokazati. Obavio sam razgovor, ono što je važno je da on nije spreman da igra ni za Španiju ni za Srbiju, to je moje mišljenje. Preveliki teret je na njegovim leđima. Sada se i povredio. Nećemo se predati, ali nikoga nećemo ubeđivati. On će doneti odluku za koga će igrati.

Izvinjenje naciji i očekivanja od novih kvalifikacija
Dugujem izvinjenje naciji za očekivanja koja su bila prenaglašena ili ne, što se tiče Dohe i Svetskog prvenstva. Najveće izvinjenje dugujem ljudima koji su bili u Dohi što smo ih razočarali i ispali u prvom krugu.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo trebalo bi da povrate ugled i reputaciju koju smo stvarali dve godine. Smatram da moramo biti spremni za jedno – svaka utakmica će predstavljati finale za nas i tako ćemo ih gledati.

Ne želimo da razočaramo, želimo da pružimo maksimum. Od nas puno toga zavisi, maksimalno koncentrisani i motivisani možemo do cilja. Prvi zadatak je pobediti Litvaniju i to je dobar pravac. Idemo korak po korak.

Nema nas na Evropskom prvenstvu 24 godine i to je dovoljno zabrinjavajuće. Tradicije su tu da se ruše. Zdravstveni bilten igrača je sasvim okej i učinićemo sve da napravimo prvi korak, da pobedimo Litvaniju.

Želimo da reprezentacija bude bolja, efikasnija i odgovornija. Kada govorimo o defanzivi, ne možemo da gledamo individualno. Ceo tim mora da se brani, ceo tim napada. Imali smo analizu, znamo šta treba da popravimo.

O Evropskom prvenstvu ćemo pričati kada se kvalifikujemo. Grupa je teška, ne dozvoljavam da pričaju da je laka. Bude li iko pomislio da je laka utakmica protiv Litvanije, taj ima veliki problem.

Danas imamo prvi trening, večeras i prvi sastanak gde igračima želim da objasnim neke stvari i nadam se da će oni biti spremni za kvalifikacije.

O izborima u FSS
Nisam se bavio izborima, niti je to moj posao. Koliko god želeli da me uvuku u tu priču, ja znam koji je moj posao i trudim se da ga radim najbolje što mogu.

Bio sam na toj Skupštini, lepo je biti deo fudbalske Srbije. Pokazujem respekt prema organizaciji. Lično mislim da je dobro što se stvorilo rukovodstvo, imaćemo stabilnu situaciju.

Sa predsednikom nema nikakvih problema, nikada nismo bili u svađi, doduše ni u komunikaciji. Smatram da ćemo imati odličnu saradnju i potpunu podršku, koja je bitan segment da bi se došlo do uspeha. Nadam se da će sve strukture biti uz reprezentaciju i biti vetar u leđa pred izazove koji nas očekuju.

„Na spisku su igrači koji su najpotrebniji reprezentaciji“
Izgleda da novinare uvek zanimaju više oni koji nisu na spisku, nego oni koji jesu. Naš prioritet je da budemo učesnici Evropskog prvenstva, daćemo sve od sebe da dođemo do cilja.

Ovo je grupa igrača koja je najpotrebnija za utakmice protiv Litvanije i Crne Gore. Spisak je moja odluka, ja sam vrlo otvoren, to igrači znaju i nema nikakve ljutnje. Pratili smo formu i minutažu kandidata. Ova grupa igrača je ono što je najpotrebnije reprezentaciji da izguramo ove dve utakmice kako želimo.

Marko Dmitrović nas je pre nekoliko dana obavestio da neće igrati za reprezentaciju i želi da se posveti klupskim obavezama. Želeo bih da mu se zahvalim na svemu u ove dve godine zajedničkog rada i poželim sreću u nastavku karijere.

Počinje novi ciklus, neki igrači su zaslužili da budu na spisku. Pomenuli ste Stojića iz TSC-a, koji igra odlično u šampionatu Srbije, a potvrda je bila i utakmica protiv SAD u Los Anđelesu. Svi igrači koji su igrali tamo zaslužuju pažnju.

Stefan Mitrović i Lučić su, posle razgovora sa Goranom Stevanovićem, prekomandovani u mladu reprezentaciju, koju očekuju dve važne utakmice.

Svim igračima su vrata reprezentacije otvorena, svima koji imaju srpski pasoš. Ja ću odlučiti da li će biti pozvani ili biti deo tima. Nema potrebe za spekulacijama, odnosi su čisti.

Ostavi komentar

Translate »