Stejt department i EU raspravljaju o incidentu na utakmici između Novog Pazara i Partizana

Američki Stejt department je, povodom incidenata na fudbalskoj utakmici između Novog Pazara i Partizana u nedelju veče, osudio veličanje ratnih zločinaca i pozdravio reakciju nadležnih koja je omogućila da se meč bezbedno nastavi.

„Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra bezbedno nastavi”, rekao je neimenovani portparol Stejt departmenta Glasu Amerike.

Istim povodom, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez istakla je da Evropska unija ima principijelan stav o potrebi pomirenja i načinu tumačenja događaja iz ratnog perioda.

„Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrednostima”, navela je Pisonero Hernandez u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Ona je istakla da je potrebno odati počast žrtvama prošlih sukoba i promovisati demokratiju, pravdu i pomirenje na zapadnom Balkanu

Meč u Novom Pazaru bio je prekinut četiri puta, a poslednji prekid u 62. minutu, trajao je više od pola sata, pošto su se domaći igrači povukli sa terena zbog navijanja gostujućih navijača, koji su, kako je preneo Indeksonline, klicali Ratku Mladiću, mašući zastavom sa njegovim likom i uzvikujući „Nož, žica, Srebrenica”.

Kako prenose beogradski mediji, delegat FSS, međutim, nije prekidao meč kada su navijači Novog Pazara skandirali bivšem vođi srebreničkih snaga Armije BiH osumnjičenom za zločine nad Srbima, Naseru Oriću, „Žutoj kući”, mestu gde su na severu Albanije vađeni i p

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: