Fetel, Hamislton i Ferštapen favorizi ove godine – ŠAMPIONAT sveta Formule 1, 68. po redu startuje ovog vikenda trkom za Veliku nagradu Australije, koja se vozi na pisti u Melburnu. Kvalifikacije su u subotu od 7.00, a start Trke u nedelju u isto vreme (TV prenos na SK1 kanalu).

Zvanični šampion Nemac Niko Rozberg, nočekivano se povukao na kraju prošlogodišnje sezone, pa je „presto kralja brzina“ upražnjen i za njega će se po svim prognozama boriti šestorica vozača: Luis Hamilton i Valteri Botas (Mercedes), Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen (Ferari) i Danijel Rikjardo i Maks Ferštapen (Red bul). Najveće šanse daju se Hamiltonu, koji će, kako sam kaže, najveće rivale imati u Fetelu i Ferštapenu.

Šampionat sveta ima 20 trka i dvadeset vozača. U kalendaru gran-prija nedostaje VN Nemačke, a Baku više nije domaćin VN Evrope, već Azarbejdžana.

Posle skoro 50 godina na čelu Formule 1, sa mesta direktora je otišao i Berni Eklston. Rezultat je to prodaje kompanije CVC većinskog paketa akcija američkom „Liberti mediji“. Treća velika promena je i jedan tim manje. Naime, nema „Marusije“ ili MRT, koji nije uspeo da reši finansijske probleme i da nađe kupca u toku pauze.

Velike izmene pretrpeli su i bolidi. Dizajn je totalno drugačiji. Duži su, širi, veći su spojleri „krila“, ima tu raznoraznih aerodinamičnih dodataka, drugačije su i pozicije „krila“, difuzori, širi su i prednji i zadnji pneumatici, a opet je „Pireli“ ekskluzivni snabdevač sa sedam različitih mešavina guma (pet za suvo i dve za kišu), dozvoljena je veća masa auta (sve sa vozačem) za 20 kilograma, pa je minimalna težina bolida 722 kilograma, (tankuje se maksimalno 105 litara goriva). Koristiće se samo četiri motora za sezonu (u suprotnom slede penali).

TIMOVI I VOZAČI
MERCEDES: 44 Luis Hamilton (V. Britanija) i 77 Valteri Botas (Finska).
RED BUL: 3 Danijel Rikjardo (Australija) i 33 Maks Ferštapen (Holandija).
FERARI: 5 Sebastijan Fetel (Nemačka) i 7 Kimi Raikonen (Finska).
FORS INDIJA: 11 Serhio Perez (Meksiko) i 31 Esteban Okon (Francuska).
VILIJAMS: 18 Lens Strol (Kanada), 19 Felipe Masa (Brazil).
MEKLAREN: 2 Stefan Vandorn (Belgija) i 14 Fernando Alonso (Španija).
TORO ROSO. 26 Danil Kvjat (Rusija) i 55 Karlos Sainc (Španija).
HAS F1: 8 Romejn Grožan (Francuska) i 20 Kevin Magnusen (Danska).
RENO: 27 Niko Hulkenberg (Nemačka) i 30 Džolion Palmer (V. Britanija).
ZAUBER: 9 Markus Erikson (Švedska) i 94 Paskal Verlein (Nemačka).

ŠAMPIONAT SA 20 TRKA
KALENDAR: 26. mart: GP Australija, Melburn, 9. april: GP Kina, Šangaj, 16. april: GP Baharein, Šakir, 30. april: GP Rusija, Soči, 14. maj: GP Španija, Barselona, 28. maj: GP Monako, Monte Karlo, 11. jun: GP Kanade, Montreal, 25. jun: GP Azerbejdžan, Baku, 9. jul: GP Austrije, Špilberg, 16. jul: GP Britanije, Silverston, 30. jul: GP Mađarske, Hungaroring, 27. avgust: GP Belgije, Spa Frankošamp, 3. septembar: GP Italije, Monca, 17. septembar: GP Singapur, Singapur, 1. oktobar: GP Malezija, Sepang, 8. oktobar: GP Japan, Suzuka, 22. oktobar: GP SAD, Ostin, 29. oktobar: GP Meksiko, Meksiko Siti, 12. novembar: GP Brazila, Sao Paolo, 26. novembar: GP Abu Dabi, Jas Marina.

Izvor i foto Novosti

Ostavi komentar

Translate »