Startuje ABA Liga: Partizan, FMP i ostali napadaju na Zvezdu

Kreće ABA Liga

Partizan večeras gostuje MZT Skoplju, a FMP igra u Zagrebu. Primarni cilj je regionalno takmičenje – kaže Alimpijević

PROMENILI su timovi značajno igrački kadar, mnogi od njih i stručni štab, ali se ni pred današnji početak nove sezone lista favorita za jadransku krunu nije promenila: Crvena zvezda, Cedevita, Budućnost i Partizan.

Prognoze

Crveno-beli u odbranu titule kreću sa značajno podmlađenim timom čija polovina će se prvi put sresti sa iskustvima regionalnog takmičenja. Ništa više iskustva u ABA ligi nema ni mladi trener Dušan Alimpijević.

Nezahvalno je stavljati sadašnjoj ekipi teret i porediti je na početku ciklusa sa timom koji je prošle sezone bio na kraju ciklusa, uz sjajne rezultate – jasno je Alimpijević nedavno prilikom promocije tima stavio do znanja da ne treba (odmah) očekivati kontuinuitet u svim segmentima.

Svestan je, međutim, da bez obzira na sve nabrojane okolnosti, uz dobijanje ugovora u Zvezdi sleduje i lista primarnih ciljeva.

Od nas se očekuje da se vide rezultati. Prioritete smo postavili. Primarni je ABA liga, čija titula donosi i ulaznicu u Evroligi.

Te ulaznice već tri sezone (bezuspešno) pokušava da se dočepa Cedevita. I ne odustaje, što potvrđuje potpuno renoviranje tima. Ali za razliku od Zvezde (i većine ostalih konkurenata), koja se opredelila za mladost, Zagrepčani su se koncentrisali na iskustvo, od trenera Jurija Zdovca preko legije Amerikanaca. Na Superkupu u Baru direktno su „pripretili“ svima da će sve osim šampionske titule za njih biti neuspeh.

Očekivanja su velika i neće biti lako. Uvek postavljam visoke ciljeve. U svim takmičenjima ćemo ići do kraja, a trebaće nam i malo sreće, jer imamo mnogo mečeva – pokušava Zdovci da spusti euforiju koja je rasla kako je Cedevita potpisivala, za region, velika imena.

Velikih imena nema u Budućnosti i Partizanu. Podgoričani koji su u bliskoj prošlosti, poput Cedevite, sa ne malim budžetom, zastajali na korak-dva do trofeja, ove sezone su se odlučili za drugačiji koncept. U prvi plan žele da istaknu lokalni talenat, u čijem cilju su doveli i Aleksandra Džikića, trenera koji zna kako s mladima. Ipak, teško je verovati, da bi se zadovoljili samo promocijom mladih igrača koju ne bi pratio ulazak bar u plej-of.

Plej-of je neki prolazni cilj i Partizana. Uspeli su dugogodišnji vladari regiona, koliko-toliko da olakšaju finansijski teret koji ih je prethodne dve sezone usporavao na putu povratka ka vrhu. Ali i dalje ga nisu skroz skinuli sa leđa, pa su i ovog leta morali da uklapaju iskustvo i mladost u okviru materijalnih mogućnosti.

Ovo sada je nešto novo, novo je takmičenje, tim je u velikoj meri promenjen, ali verujem da od naše mladosti i iskustva Veličkovića i Čakarevića, možemo da napravimo dobar miks koji će nam donositi pobede – ne želi trener Miroslav Nikolić da daje velika obećanja, znajući da je neophodno vreme kako bi Partizan sklopio mozaik na kome će se videti šampionska titula.

Naravno, niko ne sme da potceni ni Mega Bemaks. Mitrovčani, za razliku od prvog ešalona favorita, ne osećaju breme javnosti. A upravo kada dolaze „iz senke“, kao što je bilo pre dve godine, znaju da budu najopasniji. Slično je i sa Igokeom, Mornarom i FMP, ali i Cibonom koja je 2014. vodila bitke na dva terena, finansijskom i košarkaškom. Poraz na prvom nije je sputao da ostvare jednu, ako ne i najveću pobedu u poslednjih tridesetak godina“.

RASPORED
PRVO kolo, danas: Cedevita – FMP (18.00), MZT Skoplje – Partizan MTS (20.00). Subota: Budućnost – Zadar (21.00). Nedelja: Mega Bameks – Cibona (19.00), C. zvezda – Mornar (21.00). Ponedeljak: Olimpija – Igokea (21.00).
DRUGO kolo, utorak 3. okotbar: FMP – MZT Skoplje (18.00) Sreda: Mornar – Partizan MTS (17.00), Zadar – Cedevita (19.00), C. zvezda – Mega Bameks (21.00). Četvrtak: Cibona – Olimpija (18.00), Igokea – Budućnost (20.00).

Izvor Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: