Srebrne Srpkinje – veliki uspeh na koji smo ponosni

Naše srebrne juniorke napravile su ogroman uspeh osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u mađarskom Šopronu.

Ovaj sjajan rezultat bio je povod za konferenciju za medije u „Kući košarke“, na kojoj su pred brojne novinare izašli predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, potpredsednik KSS za žensku košarku Ana Joković, kapiten Ivana Katanić i Teodora Turudić.

„Mnogo sam srećan, baš mi je drago, ovo je ogroman uspeh. Veliko hvala stručnom štabu, Ani Joković i njenoj ekipi. U ime Saveza i u moje ime, zahvaljujem se svima. Ova medalja će juniorkama ostati u najlepšem sećanju. Nadam se da ovo neće biti poslednje odličje, kako u njihovim karijerama, tako i za KSS „, poručio je Danilović.

Potpredsednik KSS za žensku košarku Ana Joković sve vreme je bila uz ekipu, na mestu uspeha.

„Bila sam sa ekipom u Šopronu, ali moram još jednom da čestitam zlatnim devojčicama, selektoru Milošu Pavloviću, kao i celom stručnom štabu na izvandrednom uspehu. Znate u kakvom stanju su nam klubovi, vode ih entuzijasti, okosnica ovog tima potiče iz Crvene zvezde i Radivoja Koraća. Zahvalnost ljudima koji vode te klubove… Zahvaljujući njima i nama, koji već dve godine pratimo ovu decu, došli smo do ovog rezultata. Uz to, dve igračice ove srebrne ekipe potiču iz Ženske košarkaške akademije Novog Sada, koju vode naše bivše reprezentativke. Imamo i devojčicu koja dolazi iz druge španske lige.

Velika zahvalnost i našem poznatom treneru Draganu Raci, dve godine su trajali pregovori za Ivanu Racu, da je prebacimo u našu reprezantaciju, jer je igrala ranije za Kipar. U principu, ove devojčice su zlatne! Ono što mene najviše raduje je da je ova generacija, koja treba da bude putokaz narednim, pokazala kako treba da igraju sve naše ženske selekcije. Znate da je ovo treća godina za redom da ženska košarka osvaja medalju, dve seniorske i sad juniorska. One su gledale u Sonju, Jelenu, Anu, kako se igra… Trener je pokazao kakvu energiju i srčanost treba da doprinese. Preponosna sam!

Kako je Ana istakla, ovo leto je pre uspeha juniorki u Šopronu bilo baksuzno…

„Znate svi šta se desilo seniorkama, tri najbolje igračice iz U20 reprezentacije nisu igrale EP, kao i dve najbolje za kadetsku selekciju. Veoma sam srećna što se na ovakav način završilo leto, što je predsednik Danilović osam meseci u Savezu a mi smo mu već doneli prvu medalju kad je ženska košarka u pitanju. Kao što vidite, Saša je nastavio istim putem kao i njegov prethodnih. Hvala mu što pruža veliku ljubav i pažnju ženskoj košarci„.

Selektor Miloš Pavlović, na konstataciju da je u Šopronu „bacao magiju“ na teren, rekao je:

„Mislim da su devojke bacale magiju, one su zaslužne za sve! Iznele su ogroman teret… Negde na početku priprema, ono što ja možda smatram i da je bilo ključno, jeste da smo uspeli da napravimo odličan spoj atmosfere u stručnom štabu i u timu. Uspeli smo da ih ubedimo da veruju u to što rade i da veruju u svoj kvalitet. To su pokazale u završnoj, nokaut fazi, kada je i bilo najpotrebnije. Sa velikom dozom energije bacale su se za svaku loptu po terenu i to nam se svima vratilo na najbolji način. Mislim da stvarno je stvarno, ostaviti iza sebe jednu Francusku, Italiju, Španiju, zaista veliki uspeh na koji treba da budemo ponosni. Te selekcije su velesile. One zaslužuju sve pohvale vezane za taj uspeh, mi u stručnom štabu smo, ipak, samo servis i pomoć da dođu do ostvarenja ciljeva. One su to na najbolji mogući način i uradile“.

Kapiten Ivana Katanić bila je i član idealne petorke EP u Šopronu.

„Mi još nismo svesne uspeha koji smo ostvarile. Potrebno je neko vreme da se slegnu utisci. Ponosne smo na naš rezultat, hvala svima što ste došli.

Izvor i foto B92

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: