Srbija odličan izvoznik – fudbalera! Istraživanje koje bi trebalo da nas natera da se razmislimo

Srbija ponovo u vrhu liste zemalja koje izvoze najviše fudbalera. Ovoga puta, doduše, nešto niže u odnosu na ranija istraživanja. Prema poslednjem, koje je sproveo Institut za studije u sportu (CIES) iz Nojšatela, Srbija je na četvrtoj poziciji, odmah iza neprikosnovenih Brazilaca, pa Francuza i Argentinaca.

Analiza kojom je obuhvaćeno čak 137 liga u 93 zemlje sveta pokazala je da Brazil ima čak 1.202 pečalbara u inostranstvu, Francuska 781, Argentina 73, a Srbija 480 od čega čak 91 odsto u ligama pod Uefinim patronatom.

Sledi Engleska (451), pa daleko iza Španija (362), Nemačka (335), Hrvatska (323), Nigerija (292), Urugvaj (288)…

Međutim, struktura zemalja u koje odlaze fudbalere govori u prilog tezi da srpski igrači pretežno pokušavaju da se spasu superligaške bede. Pa dok Brazilci najčešće idu u Portugaliju ili Italiju, Francuzi u Englesku ili Belgiju, a Argentinci u obližnji Čile, Meksiko ili kad je Evropa u pitanju Španiju ili Italiju, Srbi idu – gde god!

Najviše naravno u komšijske zemlje. Pre svega Bosnu i Hercegovinu (38 fudbalera), Crnu Goru (28), pa potom i u Grčku (26), Slovačku (25), Mađarsku (24) i tek na šestom mestu zaista vrhunsku ligu kakva je italijanska – 22. U velikom broju ima nas i u Belgiji (17), Španiji (15), Rusiji (14), Kazahstanu (14)…Van Evrope u Hongkongu, Uzbekistanu… Sve skupa, Srpski fudbaleri teraju loptu u 57 od 93 zemlje obuhvaćene istraživanjem.

Inače, među zemljama koje imaju više od 200 fudbalera u inostranim ligama devet ih je iz Evrope, četiri iz Južne Amerike i dve iz Afrike. Izuzev Kolumbije, većina ih igra po Evropi. Kad su ostali kontinenti u pitanju, SAD ima 130 igrača koji za hleb zarađuju preko grane, koliko i Japan.

(Grafika: CIES, football-observatory.com)

Izvor Mozzartsport

One thought on “Srbija četvrti najveći izvoznik fudbalera, najčešće destinacije region …”

Ostavi komentar

Translate »