Španija pregovara sa Fifom o utakmici protiv Kosova

Ministarka spoljnih poslova Španije Aranča Gonzalez Laja kaže da će ta zemlja, koja nije priznala Kosovo, sarađivati sa Svetskom fudbalskom federacijom da bi se došlo do rešenja za mečeve u B grupi

Evropska fudbalska unije (Uefa) svojim pravilnikom predvidela je da određene selekcije, zbog političkih tenzija među njima, ne mogu da budu žrebane u istu grupu kvalifikacija, pa tako Srbija i takozvano Kosovo nisu mogli da budu protivnici (u ovom slučaju za „Mundijal 2022” u Kataru). Međutim, žreb je „gurnuo” reprezentaciju Kosova u istu grupu (B) sa Španijom, Grčkom i Gruzijom, koje smatraju da je Kosovo sastavni deo Republike Srbije.

Pri pomenu Kosova, Španci su uvek vrlo osetljivi, iz razumljivih razloga (pretenzije Katalonije), pa i sada nije trebalo dugo čekati na njihovu reakciju. Tako se nedugo posle žreba za Svetsko prvenstvo u Kataru, ministarka spoljnih poslova Španije Aranča Gonzalez Laja suočila s pitanjem da li će španski fudbaleri igrati protiv selekcije Kosova…

U izjavi za „Oj por oj”, Gonzalez Laja je izjavila da su „međunarodno pravo i Fifina pravila dva odvojena sveta”.

– Pre svega treba reći da je ovo pitanje rešeno propisima Fife (Svetske fudbalske federacije) i ne tiče se međunarodnog prava u vezi sa priznavanjem država – prenela je madridska „Marka” izjavu Gonzalez Laje koja je dodala da u Fifinim takmičenjima ima i selekcija „koje nisu države”, kao Farska Ostrva, Vels, Škotska, Irska ili Gibraltar. – To što Španija ne priznaje Kosovo, ne znači da ne učestvuje u takmičenjima u kojima ono učestvuje. Španija se već srela sa Kosovom na Mediteranskim igrama 2018. i na Svetskom prvenstvu za fudbalere do 21 godine. Sarađivaćemo sa Fifom da bismo videli kakvi će biti uslovi za učešće Kosova i kako će se odigrati mečevi u kojima će se Španija sastati sa tom selekcijom.

Reprezentacija Kosova je pre dve godine učestvovala na jednom velikom međunarodnom takmičenju u Španiji, na Mediteranskim igrama u Taragoni (primorski grad u Kataloniji), gde su učestvovali i srpski sportisti. Španci tada nisu dozvolili delegaciji iz Prištine da na svečanom otvaranju nosi svoju zastavu, već samo zastavu kosovskog olimpijskog komiteta.

Španci su zbog ovakvih postupaka već bili pod ogromnim pritiskom međunarodnih sportskih institucija. Pre dve godine, kada nisu dozvolili kosovskim sportistima da se takmiče na Omladinskom prvenstvu sveta u dizanju tegova, Svetska federacija u dizanju tegova je taj šampionat izmestila u Poljsku. Nekoliko meseci posle toga, na Svetskom šampionatu u karateu u Madridu (2018), domaćini su ipak pristali na kompromis: ekspedicija iz Prištine na svojoj opremi mogla je da nosi samo znak svoje karate federacije (KKF), dok su na semaforu bili prikazani skraćenicom Svetske karate federacije (VKF).

Sportska mapa sveta je drugačija od geografske ili političke, pa se tako u mnogim sportovima takmiči više reprezentacija nego država. Srbija je neko vreme odolevala tom iskušenju, ali se njeni sportisti godinama na raznim takmičenjima sreću sa kosovskim (prvi put se to desilo pre duže od decenije, u stonom tenisu, u kojem je Svetska federacija priznala kosovski savez još 2003). Stav Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) jeste takav da zemlja koja odbije gostoprimstvo sportistima pod okriljem MOK-a (Kosovo je njegov član od 2015), ne bi trebalo ubuduće da organizuje bilo koje međunarodno takmičenje. To je pre dve godine istakao i pomoćnik direktora MOK-a Pjer Miro, u izjavi za „Insajd gejms”:

– Ako Vlada Španije nije u stanju da garantuje učešće ne samo Kosovu, već bilo kojim drugim sportistima, trebalo bi da upozorimo sve međunarodne federacije da, dok se to ne reši, u Španiji ne treba da bude međunarodnih takmičenja. Ne možemo da suspendujemo jednu zemlju i ne možemo da kažemo da ona ne može da organizuje takmičenja, međutim, možemo da apelujemo na međunarodne sportske federacije da pre no što dodele organizaciju takmičenja Španiji, budu sigurne da će u njoj svi sportisti biti dobrodošli.

Tada se oglasio i predsednik Olimpijskog komiteta Španije Alehandro Blanko koji je u izjavi za „Pais” naglasio:

– U ovakvoj situaciji nemoguće je da Španija bilo šta organizuje.

A ova situacija je nastala pre dve i po godine, kada je predsednik MOK-a Tomas Bah izjavio da će olimpijski pokret „pokazati zube svojim sredstvima ukoliko diplomatskim putem ne bude rešavano ovo pitanje”. Tako da je, u ovom slučaju, sport nadjačao politiku. Ma koliko mi ovog puta bili na strani politike…

Ko ne može s kim…

Pored Srbije i selekcije takozvanog Kosova, prema pravilima Uefe još neke reprezentacije ne mogu da se nađu u istoj grupi kvalifikacija. To su Rusija i Kosovo, BiH i Kosovo, Jermenija i Azerbejdžan, Španija i Gibraltar, Rusija i Ukrajina.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: