Iako je najavljeno da španska televizija neće u prenosu pustiti himnu takozvane republike Kosovo, taj plan nije ispoštovan, ali je ostvaren drugi, kojim je Španija stavila do znanja šta misli o toj samoproglašenoj državi.

Španija i tzv. Kosovo su odigrali duel trećeg kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Tokom dana tamošnji mediji su preneli da će Fudbalski savez Španije zabraniti emitovanje himne samoproglašene države, kao i da se u prenosu neće videti grb, zastava i ime.

Televizija koja ima pravo prenosa ove utakmice je, ipak, pustila himnu tzv. Kosova u uživo programu.

Zastava i grb se nisu mogli uočiti, a ispoštovan je plan da komentatori ni u jednom trenutku ne spomenu reč „Kosovo“, već da protivnika Španije nazivaju „Fudbalski savez Kosova“.

Ono što je najviše privuklo pažnju gledaocima je način na koji je tzv. Kosovo predstavljeno u grafici koja prikazuje rezultat.

Dok je za Španiju napisana normalna skraćenica „ESP“ velikim slovima, tzv. Kosovo je dobilo svoje „kos“, ali – malim slovima.

Na društvenim mrežama se nedugo zatim moglo pročitati mnogo različitih komentara. Jedni su ukazivali na to da Španci nisu smeli ni na koji način da izraze nepoštovanje ka tzv. Kosovu, dok su drugi govorili da su ispali smešni zbog toga što nisu ispoštovali plan, odnosno zato što su pustili himnu nepriznate države.

Što se same utakmice tiče, ona je prošla bez incidenata na terenu, a Crvena furija je ostvarila pobedu od 3:1.

Pitanje pobednika je praktično bilo rešeno posle prvih 45 minuta, pošto je domaćin golovima Danija Olma i Ferana Toresa u rasponu od samo dva minuta došao do ubedljive prednosti.

Članovi reprezentacije takozvanog Kosova su golom sa skoro pola terena, posle velike greške mladog golmana Unaija Simona, uspeli da smanje zaostatak u 70. minutu, ali je samo pet minuta kasnije Gerard Moreno postavio, kako se ispostavilo, konačan rezultat.

Ostavi komentar

Translate »