Šestog dana takmičenja na Svetskom šampionatu u drumskom biciklizmu vožene su trke u konkurenciji juniora i juniorki. Mlade dame su vozile trku u dužini od 75 kilometara, dok su mladići prešli ukupno 136.

Najbolja u konkurenciji devojaka bila je Elisa Balsamo iz Italije, koja je u grupnom sprintu bila bolja od Amerikanke Skajlar Shnajder i Suzen Andersen iz Norveške.

Trku je obeležio veliki pad na sedmom kilometru. Na čelu grupe je došlo do kontakta dva bicikla, te je veliki broj takmičarki završio na zemlji. Na sreću nije bilo povređenih, i devojke su lako nastavile trku. Do kraja nije bilo velikih uzbuđenja. Na 10 kilometara do cilja smo videli nekoliko neuspenih napada, te je na kraju sprint odlučio pobednicu.

Kod muškaraca je viđena nešto dinamičnija trka, sa nekoliko manjih i većih begova od samog početka. Nakon 100 kilometara vožnje izdvojili su se osvajač zlatne medalje u hronometarksoj trci Amerikanac Brendan Meknalti, evropski šampion u hronometru, Aleksis Brinel iz Francuske, te Danac Julius Johansen, koji je na ovom šamponatu osvojio četvrto mesto u trci sa štopericom.

Oni su u jednom trenutku imali i 20-tak sekundi prednosti u odnosu na grupu, ali nisu uspeli da održe vođstvo, te ih je sustigla grupa od 20-tak vozača. Meknalti je u narednim kilometrima diktirao tempo i kada je delovalo da ćemo ponovo videti grupni sprint, Johansen je iskoristio trenutak nepažnje grupe i uspeo da se odvoji.

Taj napad je ispratio jedino njegov zemljak Jakob Egholm, i njima se kasnije priključio Francuz Brinel. Dovoljno snage da održi prednost do samog kraja imao je samo Egholm koji je tako stigao do najvećeg uspeha u životu.

Iza njega, na cilj su stigli Nemac Niklas Markl i Reto Miler iz švajcarske. Nemačka je tako do sada sakupila vec četiri medalje na šampionatu, koliko ima i selekcija SAD.

Na trci su učestvovala i dva srpska predstavnika, Ognjen Ilić i Veljko Stojnić koji na žalost nisu završili trku.
U subotu sevozi drumska trka u konkurenciji seniorki, sa direkntim prenosom na SK 4 od 11sati I 35 minuta

Izvor i foto 

Ostavi komentar

Translate »