Soro istrčao maraton – Ko zna koliko je Slobodan Soro, istaknuti bivši srpski reprezentativac, preplivao kilometara u karijeri. Bila je duga, uspešna, ukrašena medaljama prvaka sveta, Evrope, bronzama sa Olimpijskih igara

I na Igrama u Riju Slobodan Soro je pokazao i da u 38. godini nije za staro gvožđe. Odlično je čuvao gol Brazila i po svemu sudeći gledaćemo ga i na Svetskom prvenstvu u Budimpešti u drugoj polovini jula.

Ali, ovo nije priča o vaterpolo izazovima. Šta više voda se u njoj pominje samo kao sredstvo osvežavanja. I to na putu 42,195 km. Dakle, prvi put u životu Soro je istrčao maraton, učestvujući na beogradskoj manifestaciji 22. aprila.

Nije mi trčanje baš strano. Kao mlađi često sam učestvovao na školskim krosevima i bio uspešan. Pobeđivao sam. Borbe sa metrima i minutima su meni dobro poznata stvar – priča Soro.

Naravno treba se pripremiti za takav ispit. Trčati oko četiri sata. Nije lako.

Razmišljao sam i to ne samo ove godine. Možda mi je dodatni vetar u leđa bio moj drugar, vršnjak Stanislav Prvulović. Ima probleme sa fizičkim aktivnostima i velika mu je bila želja da odradi, trčeći i hodajući, „Trku zadovoljstva” na pet kilometara. Tako smo se i pripremali želeći da ispunimo cilj. Uspeli smo i zbog toga sam prezadovoljan, posebno, jer je i Stanislav uspeo u nameri. Za mene je pravi pobednik.

Kada analizira šta je sve uradio sa pripremama Soru je jasno sledeće:

Kasno sam počeo sa pripremama. Bilo je to 45 dana pred start. Da sam imao više vremena i rezultat bi bio sigurno bolji.

Soro je završio trku sa 3:58.52.

Kad sam počinjao trku imao sam dva cilja. Prvi da je završim, drugi da vreme bude ispod četiri sata. Zaključite sami. Ali, da sam se više pripremao verujem da bih „skinuo” deset do 15 minuta i to bi, za prvi put, bilo fenomenalno.

Prvi put. Da li i jedini?

Mučio sam se poslednjih pet kilometara. I kad sam stigao na cilj pomislio sam da mi tako nešto više neće padati na pamet. Ko zna, kako vreme bude prolazilo, možda se i predomislim. U svakom slučaju imam veliki respekt za ovu disciplinu, za učesnike, posebno one koji trče profesionalno sa rezultatima 2:15, 2:20. Za mene je to fantastično i kad bih pravio neku tabelu maraton bi mi bio u TOP 3.

Na predlog da bi možda trebalo da se oproba u triatlonu Soro se samo nasmejao i upitao:

Možda bolje da odmah probam ajronmen triatlon?

Da ne preterujemo 3,8 km plivanja, 180 km biciklom i onda „opuštanje” trkom na 42 km je… Ali znajući Sora ne bi se začudili da iduće godine krene na tih 3:45 sati.

Izvor i foto Sportski žurnal

Ostavi komentar

Translate »