SL: Srbija u odbranu zlata kreće protiv Amera u Novom Sadu

Srbija kreće u dbranu zlata – Dve decenije su prošle od prvog meča srpske selekcije u Svetskoj ligi, a samo godina otkako su Orlovi osvojili trofej o kome su sanjale generacija

Izvesno je da četa Nikole Grbića ima iskustva, a još sveža sećanja sa prošlogodišnjeg finala, u kome je veliki Brazil pobeđen maksimalnim rezultatom, trebalo bi da budu nedostižna prednost u odnosu na rivale.

U odbranu titule Srbi će krenuti od kuće. Prvi turnir odigraće u, mnogi bi rekli, odbojkaškoj prestonici naše države, Novom Sadu.

Na početku ih čeka rival veliki i po imenu i po rezultatima, selekcija Sjedinjenih Američkih Država, a potom sleduju Belgija i Kanada.

Podmladio je Nikola Grbić tim, poverenje ukazao momcima koji su u mlađim selekcijama osvojili sve što se osvojiti dalo.

Međutim, nije bilo toliko drastičnih promena koliko ih je napravio Džon Sperou, selektor Amerikanaca.

Duel mladih i iskusnih Srba i isto tako mladih, ali ne toliko iskusnih Amerikanaca pokazaće ko je sa kakvim ambicijama pristupio poznatom komercijalnom takmičenju, a sve to moći će da prate i ljubitelji odbojke u petak od 19 časova u hali SPENS-a.

Vrelo odbojkašo leto reprezentacija Srbije je počela osvajanjem kvalifikacionog turnira za Svetsko prvenstvo, odigranog u Zagrebu, pa je izvesno da sa šampionskim željama počinju i drugo veliko takmičenje u sezoni.

Sigurno da nam je mnogo značio dobro odigran turnir u Zagrebu i plasman na Svetsko prvenstvo. To je bila uvertira za Svetsku ligu. Mi ciljeve ne krijemo, svake godine su najviši mogući. Prošle sezone je to bilo osvajanje Svetske lige, i ove težimo ka tome – kazao je kapiten Orlova, Nemanja Petrić.

Poslednji put Srbija i SAD su se sastale u polufinalu elitnog takmičenja 2015. godine, a Grbićevi izabranici su slavili posle uzbudljivih pet setova.

Spremni smo za početak. Nismo imali preterano dugačak period priprema. Spremali smo se istovremeno i za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i početak Svetske lige. U ovom momentu akcenat nije na tome da li smo ili nismo u formi za ova iskušenja koja nas čekaju, već da budemo u bolji od protivnika. Praktično ćemo u mesec dana odigrati 14 utakmica. Zaista mislim da su momci radili jako dobro sve što smo do sada isplanirali. Čekaju nas tri meča, ali mislim da treba da budemo optimisti jer imamo kvalitet da dobijemo sva tri – istakao je selektor Grbić.

Posle duela sa Sjedinjenim Državama, Srbi će sutra snage odmeriti sa Belgijom, a onda u nedelju i sa novajlijom u Prvoj diviziji, Kanadom.

Imamo kvalitet i možemo do cilja. Čekaju nas tri jaka protivnika, ekipe koje su u samom vrhu svetske odbojke i sigurno drugačiji turnir od onog u Zagrebu. Najbitniji će biti naš pristup utakmicama i maksimalano poštovanje svakog od rivala, jer u savremenoj odbojci sve je više timova koji igraju jako dobro, blizu su po kvalitetu – dodao je na kraju Petrić.

Izvor i foto Sportski žurnal

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: