SKANDAL Rusija optužena da je prikrivala doping 17-godišnjih fudbalera

Rusija je prikrila sumnjive doping rezultate petorice mladih fudbalera, navodi se u imejlovima pribavljenim u istrazi Svetske antidoping agencije (WADA), saopštila je Etička komisija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Dokumentaciju je ovog meseca objavio istražitelj WADA Ričard Meklaren u sklopu istrage o navodnom sistemskom dopingu u Rusiji uz podršku države. Kako se navodi, postoji pet sumnjivih doping uzoraka ruskih fudbalera u selekcijama do 17 i 21 godine iz 2013. i 2014. godine. Meklaren je svojevremeno optužio bivšeg ministra sporta Rusije Vitalija Mutka za prikrivanje jednog pozitivnog doping rezultata iz ruske lige.

Etička komisija FIFA saopštila je da će „detaljno ispitati izveštaj“ o navodima prikrivanja dopinga u fudbalu i ulogu Mutka, koji je član Saveta FIFA.

Nisu objavljena imena fudbalera čiji su doping testovi sumnjivi, a Asošiejted pres naveo je da je uoči utakmice mlade reprezentacije Rusije sa Estonijom, fudbaler jednog vodećeg ruskog kluba dao uzorak za koji su „očitavanja na kanabis bila velika“. Evropska fudbalska unija (UEFA) i Fudbalski savez Rusije, čiji je Mutko predsednik, odbili su da komentarišu ove navode.

(Beta)

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: