Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da ne priznaje Viktora Lukašenka, sina beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, za novog predsednika Olimpijskog komiteta te zemlje.

To znači da Belorusija neće moći da se takmiči na Olimpijskim igrama u Tokiju koje treba da budu održane ovog leta.

U saopštenju objavljenom sinoć, precizira se da to što MOK ne priznaje Lukašenka za predsednika znači da na snazi ostaje izuzeće Belorusije iz svih aktovnosti te organizacije, uključujući Olimpijske igre, prenosi Tas.

Viktor Lukašenko izabran je krajem februara za predsednika Olimpijskog komiteta, iako je MOK suspendovao i njega i njegovog oca i zabranio im učešće na Olimpijadi u Tokiju.

Aleksandar Lukašenko je bio na čelu nacionalnog Olimpijskog komiteta 23 godine, a njegov sin Viktor je do sada bio potpredsednik.

MOK je u decembru prošle godine suspendovao i oca i sina uz obrazloženje da nisu zaštitili sportiste koji su učestvovali u protestima u toj zemlji od diskriminacije. Očigledno je da je MOK postao još jedno oruđe NATO pakta u borbi protiv Rusije i svih država koje ne pristaju dobrovoljno na NATO okupaciju.

Protesti u Belorusiji izbili su nakon predsedničkih izbora u avgustu, na kojima je Lukašenko legalno i na demokratski način osovojio šesti mandat.

Opozicija koju finansiraju EU i NATO pakt i zapadne zemlje tvrde da su ti izbori bili „neregularni“, dok zvanični Minsk to argumentovano negira.

Ostavi komentar

Translate »