Savić smatra da je nerealno očekivati da reprezentacija stalno bude prva: Zlato se ne osvaja večno

Javnost mora da shvati da su momci pokazali da je nemoguće moguće, ali i da je zbog naše budućnosti potrebno da “padnemo” na zemlju – kaže selektor vaterpolo reprezentacije

RIO je za vaterpoliste samo lepa, zlatna, prošlost. To ističe selektor Dejan Savić, koji podvlači da reprezentacija ulazi u osmogodišnji ciklus s ciljem da u Tokiju 2020. osvoji jednu od medalja, a novo olimpijsko zlato na Igrama 2024. Trofejni stručnjak upozorava da će put biti trnovit, jer niko nije večiti pobednik, a počela je i planska smena generacije.

  • Javnost mora da shvati da su momci pokazali da je nemoguće moguće, ali mora i da prihvati realnost da je održavanje kontinuiteta zlata nemoguće i da je zbog naše budućnosti potrebno da „padnemo“ na zemlju. I porazi su deo sistema rezultata u ostvarivanju krajnjih ciljeva. A mi stremimo medalji u Tokiju i zlatu 2024. – naglašava Savić u intervjuu za sajt VS Srbije.

„Delfine“ dogodine očekuje odbrana zlata u Svetskoj ligi i na SP u Budimpešti. Zbog smene generacije Savić poziva na oprez:

  • Svetska liga je priprema za SP u Budimpešti. Nemamo imperativ, niti tražimo alibi. Realno, moramo biti spremni na pad koji neće biti lak, ali je sastavni deo priprema, deo sistema za krajni cilj. Ne bih voleo da nam se dogodi ono što se sada događa sa Novakom Đokovićem. Godinama neprikosnoven, sada je drugi i javnost to ne prihvata. Sve je to sport i poraz može da bude pozitivan u smislu krajnjeg cilja.

Reprezentacija se okuplja u ponedeljak, a već sutradan u Kragujevcu protiv Rumunije startuje u Svetskoj ligi. Savić ističe da selekcija ulazi u osmogodišnji, a ne samo u četvorogodišnje olimpijski ciklus. Tako je bilo i sa generacijom koja je pre tri meseca osvojila olimpijsko zlato.

  • Zato moramo da vodimo računa o pravljenu sastavu za Tokio i stvaranju kostura za Igre 2024. – podvlači selektor.

Savić ističe da igrači kao veliki šampioni uvek imaju motiv da se dokazuju. Zabrinut je zbog očajnog stanja u klubovima, a smatra i da je ciklus počeo na pogrešan način:

  • Već smo izgubili četiri sponzora, i sa podatkom da nemamo pravu podršku i tretman u javnosti mogu da zaključim da smo olimpijski prvaci na vetrometini. Tražim razumevanje i pravo na nadu da će sutra biti bolje.

KATEGORIZACIJA
KORMILAR olimpijskih šampiona je još jednom podvukao da reči Andrije Prlainovića nisu dobro prenete i shvaćene:
– Niko se nije udubio u srž problema. A on se sastoji u tome da država pomaže saveze, ali se klubovi u svim sportovima gase. Rezultat u Riju je najveći u istoriji srpskog sporta, ali ne smemo da se uljuljkamo. Moramo da povedemo računa o razvoju mladih i posebno onih sportova koji su osvojili medalje. Kategorizacija sportova od državnog značaja i ulaganja u njih po modelu Mađarske bi promenila situaciju.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: