Ova teniska 2016. nije se završila kako smo želeli, Novak Đoković nije uspeo da ostane na tronu, ali u životu nekada dobijamo, nekada gubimo. Važno je da iz svega izađemo jači i sa naučenim lekcijama. A šta bi Novak trebalo da nauči iz 2016. u kojoj je u jednom trenutku imao skoro duplo više bodova na listi od Škota, ali ga je ovaj na kraju godine zasluženo stigao i prestigao?

U londonskom finalu je Marej bio na visini zadatka, a Novak je delovao pomalo odsutno, osim pri kraju drugog seta.

  • Čini mi se da je Đoković trebalo da bude daleko agresivniji. Takvu vrstu šampiona kao što je Marej možete da dobijete samo ako ste agresivni, tako je Novaku bilo i protiv Federera i Nadala, kada su oni bili na vrhuncu forme. Ipak, tako je kako je. Endi je zasluženo pobedio i na tome možemo samo da mu čestitamo – rekao je za “Blic” Bogdan Obradović, selektor Dejvis kup tima Srbije.

Šta bi Novak trebalo da promeni u pauzi između dve sezone da bi u 2017. bio opet onaj stari?

  • Primetio sam da je fizički malo pao. Izgubio je na kilaži. Mislim da je sa tim kilogramima otišao i deo njegove energije i snage. Opet, to sam video gledajući ga na televiziji, nisam ga video uživo, biće prilike, pa ćemo porazgovarati. Njemu teniski ne možemo ništa da zamerimo. On je za mene zbog svega što je uradio najbolji igrač belog sporta ikada oda sada, nije on zaboravio da igra tenis. Jednostavno, mislim da će morati da poradi na tome da povrati energetske zalihe, koje su mu na rezervi – istakao je Obradović.

Mislite li da će nastaviti saradnju sa Bekerom?

  • Ne znam, to nije pitanje za mene. Ali mislim da šta god ili ko god da Novaku bude potreban, on će ga dovesti u tim. Ako misli da treba nekoga da menja, to neka učini. Potpuno verujem u njegovo rasuđivanje, tako da će on, kao i uvek, uraditi pravu stvar.

Da li će mu biti cilj u 2017. da smanji broj turnira i fokusira se samo na najveća takmičenja ili na broj jedan?

  • Mislim da će mu biti samo bitno da uživa u životu. To je suština uspeha, Novak to zna. Već nekoliko puta do sada je to i sam rekao. Neka se odmori malo, neka uživa sa porodicom, prikupi energiju i krene sa pripremama.

Jeste li sa njim pričali o učešću u Dejvis kupu naredne godine?

  • Ne još, kao što rekoh, videću ga u Beogradu, pa ćemo o tome razgovarati. Moja je želja da budemo u najjačem sastavu naredne godine – zaključio je Obradović.

„Tolika dominacija nije viđena“

  • Nije svojstveno za tenis da samo jedan igrač bude potpuno dominantan kao što je to bio Novak. Realnije je ovako da u narednoj sezoni gledamo okršaj dvojice titana, Đokovića i Mareja – naglašava selektor naših tenisera.

Brojke i slova

12.685 bodova ima Endi Marej

11.780 bodova ima Novak Đoković

275 bodova izgubiće Endi za šest dana kada mu budu obrisani poeni osvojeni u Dejvis kupu prošle sezone

4.340 bodova brani Novak u prva tri meseca 2017.

1.290 bodova brani Endi u prva tri meseca 2017.

(Jelena Medić)

Izvor

Ostavi komentar

Translate »