Oružani sukob između Izraela i Palestine takođe utiče na svet sporta. To je očigledno, kroz premeštaj domaćinstva Makabi Tel Aviva u košarkaškoj Evroligi i povlačenje tri izraelska tima (Bnei Herzliya, Ironi Nes Ziona i Hapoel Galil Elyon) iz Lige šampiona Fibe.

Eskalirajuće nasilje, obeleženo svakodnevnim borbama i bombardovanjem od 7. oktobra, kada je Hamas izveo terorističku akciju na izraelskoj teritoriji, prouzrokovalo je odgovor koji je rezultirao sa više od 10.000 žrtava na palestinskim teritorijama, prema nepotvrđenim podacima.

U središtu svega je svet sporta i sportista, a Olimpijske igre u Parizu 2024. godine su blizu. Međunarodni olimpijski komitet izneo je stavove o sportskim i sigurnosnim aspektima. Nemačka novinska agencija DPA objavila je izjavu portparola, koji je obećao da se MOK neće baviti diskriminacijom prema izraelskim sportistima.

Osim toga, portparol je naveo: „MOK se zalaže za individualnu odgovornost, a sportisti ne mogu biti odgovorni za postupke vlada. Inače, preduzimaće se brze akcije, kao što je bilo tokom Olimpijskih igara u Tokiju.”

Tokom OI u Tokiju 2021, koje su odložene za godinu zbog korona virusa, alžirski džudista Fethi Nourine se povukao kako bi izbegao potencijalni susret sa izraelskim sportistom Tohar Butbulom, što je rezultiralo suspenzijom od 10 godina za sportistu i trenera.

Što se tiče sigurnosti, vredi se setiti jednog od najtragičnijih događaja u istoriji Igara. 5. septembra 1972, tokom Igara u Minhenu, palestinski militanti uzeli su za taoce 11 članova izraelske delegacije u Olimpijskom selu. Teroristi su tvrdili da su deo pokreta Crni septembar i zahtevali su oslobađanje palestinskih zatvorenika koje drže Izraelci. Incident se završio policijskom intervencijom i smrću svih taoca, policajca i pet od osam napadača.

U ovom kontekstu, Francuska je na najvišem nivou uzbune zbog mogućih terorističkih akcija. Organizacioni komitet Pariz 2024, pod vođstvom Tonija Estanžuea, istakao je da je sigurnost bila sastavni deo projekta od početka. Vlasti i OK Pariz 2024. ističu da sigurnost ima najviši prioritet.

Izjave MOK-a o tome da sportisti ne mogu biti odgovorni za odluke lidera zemalja naišle su na kritiku u Rusiji, jer smatraju da postoji dvostruki standard, budući da su njihovi sportisti isključeni sa Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu i neće učestvovati na Igrama u Parizu zbog rata u Ukrajini.

MOK je preporučio federacijama da dozvole ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju kao neutralci, ali je suspendovao Ruski olimpijski komitet (ROK) u oktobru „zbog uključivanja ukrajinskih regiona (Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje), što predstavlja kršenje Olimpijske povelje”.

Na ovu odluku je 6. novembra ROK uložio žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

„Zahtevamo jasno i nedvosmisleno odbacivanje od strane MOK prakse dvostrukih standarda, strogo primenjivanje jednakog tretmana svih sportista, bez izuzetaka i bez diskriminacije iz bilo kog razloga”, izjavila je Maria Zaharova, direktorka Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Odgovor iz MOK-a bio je brz: „Mere i preporuke koje su usvojene su posledica ruske vojne invazije na Ukrajinu tokom Zimskih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. To predstavlja kršenje Olimpijskog primirja, koje je bilo na snazi u tom trenutku, kao i kršenje Olimpijske povelje”.

Ostavi komentar

Translate »