Rukometaśice Srbije putuju u Dansku

Rezultati poslednjih testova pokazali su da su reprezentativke, stručni štab i članovi delegacije negativni na kovid 19. – Sve ekipe u „balonu”, kretanje samo unutar hotela. – Sutra od 20.30 č prvi meč protiv Holandije

Ženska rukometna reprezentacija Srbije spremna je za put na Evropsko prvenstvo u Dansku, pošto su rezultati poslednjih testova pokazali su da su svi članovi srpske delegacije, reprezentativke i stručni štab, negativni na kovid 19, saopštio je danas Rukometni savez Srbije (RSS).

Kako se navodi, srpski nacionalni tim spreman je za turnir u Koldingu i u Dansku će otputovati danas ujutru.

„Tamo reprezentaciju čeka još jedno testiranje posle koga će biti smeštena u balon zajedno sa ostalim selekcijama. Balon podrazumeva rigorozne epidemiološke mere koje se odnose na kretanje samo unutar hotela i striktno propisan boravak u dvorani u vreme treninga i utakmica kako bi se mogućnost pojave virusa svela na minimum”.

Rukometašice Srbije trebalo je prekjuče da krenu put Danske, ali je došlo do odlaganja zbog kako je RSS saopštio, pozitivnih, ali i nepotpunih rezultata prethodnog testiranja na virus korona.

„U svima nama tinja želja za dobrim rezultatom na šampionatu Evrope. Verujem da to možemo”, izjavila je srpska rukometašica Andrea Lekić.

Njoj će turnir u Danskoj biti deveto veliko takmičenje u karijeri, ali potpuno specifično, zbog virusa i strogih epidemioloških pravila.

„Situacija je više nego specifična, postoji i dodatno opterećenje. Nas nekoliko koje nismo preležale koronu i imamo u glavi „Ne daj Bože da se zarazimo”. Postoji doza straha i opreza, jer nema garanta da ćemo proći bez korone na ovom prvenstvu. To će biti preduslov za uspeh, jedan od bitnijih faktora za dobre rezultate u Danskoj”, rekla je Lekićeva.

Turnir donosi i formu „balona”, gde je dozvoljeno kretanje samo u hoteli i dvorani.

„Šta je tu je, družićemo se. Igraćemo društvene igre, potruditi se da vreme provedemo što relaksiranije. Moramo naći način da vreme brže prođe”.

Kako kaže, većina vrhunskih igračica sa kojima je u kontaktu nije baš preterano zadovoljna održavanjem Evropskog prvenstva u ovakvim uslovima.

„Svi smatramo da je to jedna nova vrsta opterećenja, jer ako neko bude pozitivan, cela ekipa ide u karantin do narednog testiranja. Moramo pronaći mir, nemamo predstavu kako će to da izgleda. Bila sam u karantinima do sada, ali nikada sa osam ekipa na jednom mestu. Biće jako teško izbeći zarazu. Surovo zvuči, ali sreća je u nesreći da je u našem timu više od polovine devojaka preležalo virus”.

Kada se govori o favoritima na ovom EP, Lekićeva je na prvo mesto stavila Norvešku.

„Norveška se vraća na velika vrata, starije iskusne igračice su se vratile i one će biti silne, u punom sastavu. To je druga ekipa u odnosu na onu u Japanu. Nema šta mnogo da se priča o Francuskoj, one su na istom nivou godinama, kao i Holandija, koja je uvek opasna sa vrhunskim trenerom i zamenama za Polman. Rusija je oslabljena neigranjem Vjahireve sigurno u tom nekom delu. Nažalost, ovu sezonu je obeležilo mnogo povreda. Želim da se ova godina završi bez povreda”.

Srbija će igrati u grupi sa Holandijom, Mađarskom i Hrvatskom, a duelom protiv Holanđanki sutra od 20.30 započinje takmičenje.

„Znam da nismo odigrale dobro sa Holanđankama u Japanu, jer smo imale mnogo tehničkih grešaka. Ne vidim da tako nešto može da se ponovi na ovoj utakmici. One su brze, sve šanse traže iz polukontre i kontre, ali verujem da ćemo odigrati dobru utakmicu u kojoj ćemo imati svoje šanse. Tako se osećam, tako vidim naše pripreme, tako razgovaramo između sebe, idemo na pobedu”, rekla je Lekićeva.

Mnogo godina igranja i iskustva se sabralo u ovoj generaciji reprezentativki, a mnoge od njih su doživele i srebro pred 20.000 ljudi u Beogradu. Sada postoji san i nada da se sve kruniše u ovih nekoliko meseci do Tokija.

„Naježila sam se posle ovih reči. Mi ovo volimo najviše na svetu. Kada je sezona ovakva kakva jeste, biti ovde i davati svoj maksimum je dokaz da je ovo nešto što voliš i čemu stremiš. U svima nama tinja želja za dobrim rezultatom. Naravno da će sa novim olimpijskim ciklusom doći i do podmlađivanja, to je normalno i prisutno svuda u svetu. Još možemo da damo u ovom sastavu, pre svega same sebi, a onda i naciji. Dosta sportista je i produžilo karijeru, a nama će ovo EP dobro doći što se tiče kvalifikacija za Tokio u martu. Biće ovo dobra provera”, zaključila je Andrea Lekić.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: