Raka Đurović bivši sudija -Njegova uloga je da bude odvažan i hrabar kada se radi o spornim situacijama u šesnaestercu, jer je u najboljoj poziciji da ih vidi. Sledeći na redu je pomoćnik.

PARTIZANOVCI ironično komentarišu da je sličan gol viđen još 1930. na SP u Urugvaju. U 153. večitom derbiju nije policajac bio asistent i dodao loptu iza gol-aut linije, ali je zaista neobjašnjivo kako niko od sudija nije video da je Ruizovo dodavanje kog Zvezdinog vođstva bilo neregularno.

Čija je najveća odgovornost, glavnog sudije Maja Vujovića koji je bio dobro postavljen, njegovog pomoćnika Svetozara Živina ili petog sudije Srđana Obradovića, koji čuči iza gola? Ove odgovore potražili smo od Radivoja Rake Đurovića, našeg bivšeg internacionalnog arbitra, a sada rado viđenog gosta u svim medijima kada se analiziraju odluke „ljudi u crnom“.

– Po hijerarhiji odgovornosti, na prvom mestu je peti arbitar. Njegova uloga je da bude odvažan i hrabar kada se radi o spornim situacijama u šesnaestercu, jer je u najboljoj poziciji da ih vidi. Sledeći na redu je pomoćnik, pa tek onda glavni arbitar. U otežanim uslovima, koji su prethodili golu Kange, Vujović je bio u natežoj poziciji.

Raka Đurović se ne slaže sa komentarima da se sve „videlo iz aviona“ i da je lopta bila bar pola metra iza linije kada je na nju natrčao Ruiz.

– Uopšte nije tako očigledno da je lopta zamišljenim prečnikom napustila graničnu liniju. To su uvek specifične situacije, vizuelno vrlo komplikovane i tek kada se zaustavi snimak, onda bude jasno.

Mnogi zameraju Vujoviću što se nije konsultovao sa pomoćnicima, već je odmah pokazao na centar.

– Ranije je bila praksa da glavni otrči na konsultacije kod pomoćnika. Međutim, sada su arbitri povezani modernim, elektronskim komunikacijama, sigurno su razgovarali pre Vujovićeve odluke. Ipak, očigledno je da su imali lošu sinhronizaciju.

PLAVŠIĆ SIMULIRAO

DA li je bio penal za Zvezdu nad Plavšićem?

– Vujović je tu odlično procenio da je bilo elemenata simuliranja i žutim kartonom Plavšiću je svima dao do znanja da takve stvari neće tolerisati – kaže Đurović.

Izvor i foto: Novosti

Ostavi komentar

Translate »