Prolaz u Evroligu iz FIBA Lige šampiona

Patrik Komninos izneo zanimljiv predlog koji bi mogao da okonča košarkaški rat u Evropi

Patrik Komninos, izvršni direktor FIBA Lige šampiona, je pred novinarima u Avelinu izneo ideju koja bi mogla da okonča višemesečni rat na relaciji Barselona – Ženeva. Kako je nekada visoki funkcioner UEFA rekao:

  • Važno je zadovoljiti potrebe klubova, da mogu da se u najprestižnije evropsko takmičnje, kakvo je Evroliga, kvalifikuju kroz FIBA Ligu šampiona.

To nije nešto sa čim se slažu u Evroligi, koji imaju jasan sistem – vrlo zatvoren – od 16 mesta, 11 je unapred poznato, preostalih pet dele prema određnom ključu, da ne kažemo baš nahođenju pojedinaca, a jedno mesto ide i prvaku Evrokupa.

Iako je FIBA daleko od realizacije ove ideje, kako je rekao Komninos, razumeju kompleksnost odnosa sa Evroligom i dodao:

  • Ali, koliko god da smo zabrinuti, naš cilj ej da razvijemo naše takmičenje do veoma visokog nivoa. Ubeđeni smo da ćemo, polako, ali sigurno, dostići nivo koji želimo i mi i naši partneri, tu mislim na klubove.

I dalje postoje velike razlike između Lige šampiona i Evrolige, priznao je to i Komninos.

  • Evroliga ne dozvoljava pristup svom takmičenju, dok se u našoj ligi klubovi svake godine menjaju jer želimo da damo šansu najboljima iz nacionalnih prvenstava.

Uporedio je ovu situaciju sa fudbalom, u kome je do nedavno obavljao veoma važnu funkciju.

  • UEFA Liga šampiona nije zatvoren sistem. Naravno, dešava se da su tu isti klubovi, ali pristup je slobodan. Nije zatvorena grupa kao Evroliga, u kojoj je 11 klubova unapred određeno.

Dao je i primer:

  • Ako pričamo o fudbalu, prošle godine Lester je osvojio Premijer ligu, što mu je omogućilo da igra u UEFA Ligi šampiona sa klubovima kakvi su Barselona, Real Madrid, Juventus… To je osnovni princip sporta – ako si najbolji u svom nacionalnom šampionatu, trebalo bi da imaš šansu da igraš sa šampionima ostalih država. To je poenta FIBA Lige šampiona i zato naši članovi nisu klubovi, već lige koje nam daju svoje klubove. Evropski sport počiva na piramidalnoj strukturi – lokalni nivo, nacionalni nivo, pa tek onda međunarodni. Postoji lift kojim moramo da idemo kako bismo došli do najvišeg nivoa. Moraš da budeš najbolji na nacionalnom nivou, da bi došao da međunarodnog – jasan je Komninos.

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: