Presuda: Stadion u Humskoj nije vlasništvo Partizana

Priča oko vlasništva nad stadionom u Humskoj još uvek traje pošto je Viši sud izrekao da on ne može da pripada Partizanu, a crno-beli sada spremaju žalbu.

Presuda Višeg suda po kojoj Partizan nije vlasnik stadiona u Humskoj, posle 2013. i negativnog ishoda za crno-bele, odlukom Apelacionog suda vraćena je Višem sudu i pre mesec dana je stigao novi negativan odgovor najtrofejnijem sportskom društvu u zemlji. JSD „Partizan“, koji se 20 godina bori da dobije vlasništvo nad objektom na kojem egzistira od osnivanja je time izgubio još jednu bitku.

U Humskoj su odmah reagovali najavom žalbe koja bi trebalo da bude poslata najkasnije do kraja godine, a potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić tvrdi da ne postoji nijedan pravni osnov za ovakvu odluku.

– Pripremamo žalbu i sada je najvažnije to što će odluka Apelacionog suda biti konačna i više neće biti povratka na Viši sud. Pravo je apsolutno na strani Partizana. Kao pravnik sam apsolutno siguran da nema dileme – stadion Partizana pripada Partizanu – jasan je Vuletić.

Da podsetimo, još 28. marta 1990. je ugovor o prenosu prava korišćenja nepokretnosti u društvenoj svojini bez naknade imao pravno dejstvo. On se odnosi na fudbalski stadion, veslački klub, odbojkaški i košarkaški teren na Kalemegdanu, a prva privremena odluka o otuđenju tih objekata doneta je 2009.

– Spor je pokrenut punih 17 godina posle tog ugovora, što je pravni nonsens. Da bi taj ugovor bio validan, general Kadijević je pokrenuo opsežnu proceduru, koju, inače, nije morao da pokreće, na koju nije bio obavezan, jer je imao diskreciono pravo odlučivanja. Sve što je bilo neophodno je dobio 29. decembra 1989. godine, kada je doneo upravni akt koji je imao potpunu pravnu snagu i izvršnost i koji se nikako ne može napadati u parničnom postupku – objašnjava Vuletić.

U Humskoj otkrivaju da je još tada legendarni objekat bio ponuđen Gradu i da decenijama unazad klub vodi brigu o svim detaljima vezanim za funkcionisanje ovog objekta.

– Stadion Partizana je 1989. godine prvo bio ponuđen Gradu Beogradu na upravljanje i dobijanje prava na korišćenje nepokretnosti, ali Grad je to odbio. Ko će da plaća troškove održavanja stadiona koji ne koristi? Isto je bilo i sa vojskom. Partizan danas plaća milion evra tekućeg održavanja stadiona – zaključio je Vuletić.

I STRAZBUR OPCIJA

Žalba koju će Partizan uputiti do kraja godine trebalo bi da se nađe pred Apelacionim sudom do sredine 2018. U slučaju da odluka ponovo bude negativna po crno-bele, u Humskoj razmišljaju o izlasku pred Ustavni sud, čak ima pomena da bi se trebalo obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: