Milanski umetnik Silvio Gacaniga preminuo je u 96. godini, a iza sebe ostavio je mnoga umetnička dela od kojih se jedno po vrednosti i kultu izdvaja – trofej za svetskog prvaka u fudbalu.

Legendarni milanski skulptor, Silvio Gacaniga, kreator čuvenog trofeja koji FIFA dodeljuje svetskom prvaku u fudbalu, preminuo je 31.10.2016. u rodnom Milanu u 96. godini.

Gacaniga, rođen 23. januara 1921, bio je povučen i skroman građanin prestonice Lombardije koji je zarađivao pre svega praveći predmete od plemenitih metala, medalje, ordenje i trofeje, a živog i karijera promenili su mu se iz korena nakon što je FIFA odlučila da Brazilu ostavi u trajnom vlasništvu trofej Žil Rime, nakon što je ta reprezentacija 1970. godine u Meksiku treći put postala najbolja na svetu.

Narednog proleća, u Cirihu je raspisan konkurs za idejno rešenje novog trofeja, prijavilo se 53 umetnika iz 25 zemalja sveta, a na kraju je pobedila Gacanigina maketa napravljena od plasticina, koja je simbolizovala radost i veličinu pobednika, običnog čoveka, nakon što je na prethodnom trofeju „Žil Rime“ bila predstavljena grčka boginja pobede, Nika.

U januaru 1972. godine konačno je bio izliven trofej urađen „cera persa“ tehnikom, visok 36,8 centimetara, baze obima 13 centimetara, koji je težak 6.175 grama i koji je izliven od 18-karatnog zlata.

Prvi koji je imao čast da ga podigne visoko u vazduh bio je kapiten reprezentacije Nemačke, Franc Bekenbauer, trijumfom na Svetskom prvenstvu 1974, a potom je on išao u ruke Danijela Pasarele iz Argentine (1978), Dina Zofa iz Italije (1982), Dijega Maradone iz Argentine (1986), Lotara Mateusa iz Nemačke (1990), Karlosa Dunge iz Brazila (1994), Didijea Dešana iz Francuske (1998), Kafua iz Brazila (2002), Fabija Kanavara iz Italije (2006), Ikera Kasiljasa iz Španije (2010) i Filipa Lama iz Nemačke (2014).

Uspeh u idejnom rešenju, simbolici, ali i preciznosti u izradi popularne „boginje“, doneo je Gacanigi svetsku slavu, na kojoj je on postao jedan od najtraženijih umetnika u decenijama koje su usledile, pa je tako za UEFA „lio“ pehare pobedniku Kupu i Superkupu UEFA, „njegov“ je i trofej koji pripada svetskom prvaku u odbojci, svetu sporta dao je još mnogo trofeja i medalja u bejzbolu, košarci, plivanju, skijanju i ostalim sportovima, a za sva dostignuća u ovoj vrsti primenjene umetnosti 2011. godine dobio je orden najvišeg reda Grada Milana („Certificate of Merit of the Ambrogino d’Oro“) u kom je proveo ceo svoj životni i radni vek.

„Ako bih ikada morao ponovo da ga napravim, ne bih promenio ni najmanji detalj na njemu“, govorio je često Gacaniga, čije je delo postalo najvažniji trofej u karijeri svakog fudbalera, ali i umetničko delo koje su osvajali samo odabrani umetnici fudbalske igre.

Gacaniga nas je napustio nedugo nakon što je preminuo i fudbaler, koji je golom doneo Brazilu pomenutu titulu svetskog prvaka 1970. u Meksiko Sitiju i pokrenuo seriju događaja koji su doveli do toga da upravo ovaj italijanski umetnik dođe u priliku da napravi remek delo.

Izvor i foto

Ostavi komentar

Translate »