Preminuo legendarni srpski golman Dragan Pantelić

Legendarni srpski fudbalski golman Dragan Pantelić preminuo je danas u Nišu u 70. godini od posledica zaražavanja korona virusom.

Tužna vest za srpski fudbal.  Bio je ikona Radničkog iz Niša, ali i jugoslovenskog fudbala, čiji je nacionalni tim predstavljao na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i Svetskom prvenstvu u Španiji 1982. godine.

Dragan Pantelić je fudbalom počeo da se bavi u rodnoj Lešnici, zatim nastavio u Grafičaru, a potom je prešao u Radnički gde je ostavio veliki trag, upisavši čak 421 nastup u dresu „meraklija“. Branio je i za Timok, u inostranstvu za francuski Bordo.

Za 20 godina karijere odigrao je 529 utakmica na klupskom nivou i još 19 u dresu reprezentacije .Ono što ga je izdvojilo od ostalih čuvara mreže, pored sjajnih odbrana, jeste njegovo izvođenje penala preko kojih je neumoljivo tresao mreže kolega na drugoj strani.

Ukupno je postigao 29 golova, a jednom prilikom i het-trik za Radnički protiv Čelika. Tako je postao prvi jugoslovenski golman u istoriji koji je postigao tri gola na jednoj zvaničnoj utakmici.

Gol koji ga je proslavio i koji će se, verovatno večno pamtiti, postigao je protiv Veleža 1980. godine. Tada je praktično sa svog gola uputio udarac koji je završio u mreži rivala.

Dragan Pantelić je za reprezentaciju Jugoslavije branio na 19 utakmica od 1979. do 1984. godine. Za reprezentaciju je bio strelac dva gola, oba iz jedanaesterca. Po završetku karijere bio je predsednik Radničkog iz Niša i poslanik u Skupštini Republike Srbije.

Fudbalski savez Srbije je izrazio saučešće porodici Dragana Pantelića. „Večna slava legendo, počivaj u miru“.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: