Preko dve hiljade razloga da vas oni zastupaju: Vaša sportska stipendija u rukama eksperata

Andreev: Mi smo velika sportska agencija koja regrutuje talentovane sportiste za strudiranje u SAD. Radimo sa 3000 Univerziteta, 22000 trenera koji treniraju 22 sporta

Andrej Andreev se bavi menadžmentom i upravljanjem u sportu poslednjih petnaest godina, a u profesionalnom sportu kao teniser i trener u ovom sportu se nalazi dvadeset godina.

U Beču je studirao ekonomiju, a kako bi podržao svoje studije radio je kao teniski trener u nekoliko teniskih klubova, a kasnije je otvorio i svoju tenisku školu. Zatim je postao direktor ASKO Šmelc jednog od najvećih sportskih objekata u gradu.

Nakon završene ekonomije upisao je sportski menadžment na Univerzitetu u Sofiji. Nakon Austrije, jednu godinu provodi radeći za sportsku agenciju iz Londona, a zatim odlazi u Kinu. Magistrirao je 2010. u Lozani, na Univerzitetu koji je jako cenjen u Švajcarskoj. Od 2011. je izvršni direktor Bugarskog nacionalnog teniskog centra, a kratko vreme je rukovodio i njegovom izgradnjom. Trenutno je direktor Athletes USA za teritorije Azije i Istočne Evrope i poslovni direktor u okviru iste organizacije u Bugarskoj.

Čime se tačno bavi organizacija Athletes USA?

  • Mi smo velika sportska agencija koja regrutuje talentovane sportiste i pronalazi sportske stipendije za studiranje u SAD. Radimo sa 3000 Univerziteta, 22000 trenera koji treniraju 22 sporta. Naravno, neki sportovi su popularni kod nas, ali ne i u SAD. Međutim, u nekim sportovima kao što su američki fudbal, bejzbol ili u ostalim tradicionalnim američkim sportovima oni su dovoljno jaki i bez nas. Imamo menadžere i skaute koja rade sa nama vaterpolo, odbojku, plivanje, fudbal, košarku, tenis, atletiku, rvanje, kuglanje i ostalo. Osim toga tražimo talente i u sportskoj gimnastici, sportovima na vodi, skijanju i slično.

U kom uzrastu vršite selekciju dece?

  • Najbolje je da se priključe našem programu kada imaju 16 ili 17 godina. To je odluka sportiste i njegove porodice. Oni treba zajedno da planiraju američku stipendiju kako bi dete studiralo na Univerzitetu u SAD. Mnogi misle da je lako, ali verujte mi, potrebno je dosta vremena samo da završimo kompletnu dokumentaciju za sportistu. Zavisi dosta i od samih trenera, šta im je potrebno i kakve kvalitete traže.

Kako tačno agencija pomaže prilikom apliciranja?

  • Mi pomažemo kandidatu da se predstavi, i da istakne svoje karakteristike. Pravimo elektronski portfolio, sportiste koji postavljamo na naš sajt, a onda ga šaljemo svim trenerima za koje mislimo da traže takav tip sportiste. Od 2006. godine smo poslali preko 2000 klijenata da studiraju u SAD. Zato treneri imaju u nas poverenja, i veruju nam da mi nećemo poslati nekog ko ne zaslužuje da ode u Ameriku. Ipak, ukoliko više Univerziteta ponudi dolazak, na našem klijentu je da odluči koji Univerzitet nudi najbolje uslove.

Iznos stipendije je odluka Univerziteta i zavisi od sportiste?

  • Tako je. Ne gledaju samo konkretan rezultat. Kada odaberu nekog za određeni sport, razmišljaju o tome kakav će igrač postati. Oni znaju ko će diplomirati naredne godine, i kakvi im igrači trebaju. Tako da je u igri nekoliko faktora, ali svakako da ne treba potcenjivati ni akademski kapacitet sportiste. On mora da ima minimum vrlo dobar uspeh, kao i da položi testove SAT i TOEFL neophodne za studiranje na američkim univerzitetima.

Kako se uklapa košarka u celu priču, sa obzirom na to da je u SAD veoma razvijena?

  • Obzirom na veliku konkurenciju, za dečake predstoji ozbiljna priprema kao i razni faktori da bi se dobila stipendija. Sistem je takav da tradicionalni američki sportovi sa sobom vuku mnogo novca. Koledž lige se emituju na mnogo kanala, i u igri su stotine miliona dolara. Deo tih para se ulaže i u dolazak “najboljih” studenata na Univerzitete. Kod devojčica su čak i zahtevniji kriterijumi. Potrebno je da igra za reprezentaciju u svom uzrastu, da igra za neki od najboljih timova svoje zemlje, kao i da nema profesionalni ugovor sa svojim klubom. Tu je naš posao, da mladićima i devojkama ponudimo najbolje uslove, a Amerika ima više podela, ne mora to nužno biti NCAA.

Kada sportiste ispratite za SAD, da li se tu vaša podrška završava?

  • Mi nemamo nikakva prava nad sportistom, mi nismo njegovi menadžeri. Naša ugovorna obaveza jasno definiše da marketinški zastupamo amatera sportistu na koledžima. Kada naš klijent dobije željenu stipendiju, koliko god unapred pre odlaska na koledž, mi nastavljamo sa podrškom tokom celog procesa prijema klijenta na koledž a do njegov odlaska u USA. Nakon toga se završava naša ugovona obaveza.

Posebno ste ponosni na vaš menadžment kao i broj ljudi koji rade u Athletes USA?

  • Mi imamo kancelarije u preko 15 zemalja, a svi naši polaznici su radili na najvišem sportskom nivou, a 80% njih je i diplomiralo u Americi, i oni znaju kako sistem funkcioniše. Ali to nije sve, u mnogim zemljama imamo i skaute koji rade u okviru svog sporta. Zahvaljujući mreži koju smo izgradili, informacije se razmenjuju brzo. Na primer iz Španije od kolege sam dobio informaciju da je jednom Univerzitetu osim napadača potreban i defanzivac. Taj brz protok informacija je naša glavna prednost.

Kako se pravi ugovor sa vašom agencijom?

  • Mi ga više doživljavamo kao sporazum. Nudimo dva osnovna paketa, više o tome razgovaramo na sastancima sa sportistima. Usluge koju nudimo uključuju evaluaciju trenutnog nivoa sportiste, njegove mogućnosti sa stipendijama na koledžima, savetovanje apsolutno u svim koracima koji im predstoje tako da nema praznog hoda u procesu, Naša snaga je veliko iskustvo menadžment tima, odličan protok internih informacija, velika mreža kontakata sa trenerima i poznavanje pravila svih koledž asocijacija. Dalje, veoma korektan pristup svakom sportisti jer znamo da se raputacija teško stiče a brzo gubi. Svesni smo da ovaj posao nosi veliku satisfakciju svakoj porodici koja nam se obrati za pomoć, jer se našom uslugom rešava jedno od najvećih životnih pitanja njihove dece. Imamo takođe partnere u obrazovnim institucijama, koji pomažu našim klijentima da se spreme za SAT i TOEFL test. Cilj je da se pomogne talentovanoj deci da promene svoj život, i to na vreme jer kasnije može biti kasno.

Pomenuli ste da ćete ovog meseca lično održati prvu zvaničnu prezentaciju u Beogradu?

  • Tako je, planiram da 29. oktobra sa srpskom kancelarijom u novoj Atletskoj hali u Bulevaru oslobođenja b.b. Od 11-14 časova održim prezentaciju, na engleskom jeziku, kako funkcioniše koledž obrazovni sistem u USA, šta znači termin sportska stipendija i da objasnim kako mi to radimo, odnosno u čemu smo drugačiji od ostalih. A naši rezultati govore u prilog tome. Imaćemo i goste u vidu naših lokalnih partnera a to su renomirani Ljueen Victoria School koji će prezentovati kako se priprema za SAT i TOEFL kao i Beaconhouse centar za procenu i razvoj, koji vam može pomoći u odabiru vaše profesionalne karijere putem određivanja smera za studiranje. S tim u vezi sa velikim zadovoljstvom pozivam da se svi zainteresovani obrate našoj srpskoj kancelariji kako bi se obavezno putem email-a registrovali na: tatic@athletes-usa.com

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: