Predsednik Evropske fudbalske unije Aleksander Čeferin rekao je da u Evropi ima samo dve-tri zemlje koje bi mogle da organizuju Svetsko prvenstvo 2026. na kome će učestvovati 48 ekipa.

Međunarodna fudbalska federacija donela je odluku od promeni sistema takmičenja na Svetskom prvenstvu sa 32 na 48 ekipa.

Čeferin je, govoreći tokom posete Fudbalskom savezu Češke, rekao da će biti teško naći mnogo zemalja koje su u stanju da obezbede desetak odgovarajućih stadiona.

„Mislim da možda postoje dve-tri takve zemlje u Evropi, ne više. Takvih zemalja nema u Africi, možda su to Kina i SAD, i to je to. Biće zanimljivo, 48 reprezentacija je veliki broj“, rekao je Čeferin.

Čeferin je ranije najavio da će Evropa tražiti od Fife najmanje 16 mesta za svoje reprezentacije na Svetskom prvenstvu 2026. Jedan od glavnih favorita za organizaciju Mundijala 2026. su Sjedinjene Američke Države.

Predsednik Uefe je naveo da je dobro što je broj selekcija koje učestvuju na Evropskom prvenstvu povećan na 24.

„Bilo je dobro takmičenje. Mnoge male zemlje su se kvalifikovale i dobro prošle“, rekao je Čeferin.

Naredni šampionat Evrope održaće se u nekoliko zemalja, a Čeferin je ponovio da bi voleo da se broj zemalja domaćina ograniči.

„Dve zemlje, nikako ne više“, rekao je Čeferin i dodao da ogranizacija EP 2020. neće biti lak posao za Uefu. „To se neće ponoviti u budućnosti, barem ne dok sam ja tamo“, naveo je Čeferin.

Izvor i foto RTS

Ostavi komentar

Translate »