Predsednik UEFA: Promenite pravila, sačuvajte duh igre, var se pogrešno koristi!

Definitivno je došlo vreme za nove promene u svetu fudbala saglasni su svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu, iritirani neverovatnim sudijskim odlukama poslednjih godina.

Čak ni Liga šampiona kao najelitnije tamičenje nije izuzeta od tog problema, pa je morao da se oglasi i prvi čovek UEFA Aleksander Čeferin i i bukvalno apeluje na FIFA da promeni verovatno najosetljivije pravilo koje postoji trenutno, da je napucana lopta u ruku automatski penal.

Poslednji takav slučaj desio se u sredu uveče fudbalerima Rena protiv Čelsija, njihov igrač je čak zaradio isključenje, iako ga nije bilo šansi da izbegne loptu koja je išla u njega i pogodila ga u ruku.

„Duh igre mora biti sačuvan u svakom trenutku. Veruјem da јe povratak na prethodno pravilo, možda uz pregledanu i integrisanu odredbu koјa ne dozvoljava postizanje golova rukom, opciјa koјu treba uzeti u obzir“,  rekao јe Čeferin.

UEFA, podsetimo, nema nadležnost za menjanje fudbalskih pravila, ono je pod jurisdikcijom FIFA, koja kontroliše Međunarodni bord koji donosi takve odluke.

Otud je Čeferin apelovao na FIFA da ponovo vrati pravilo po kome se ne bi za svaku napucanu loptu u ruku igrača svirale najstrože kazne.

Čeferin je pismo sa svojim predlogom poslao predsedniku FIFA Đaniju Infantinu 27. oktobra, a sporna situacija koja se desila na utakmici Čelsi -Ren samo je potvrdila opravdanost inicijative prvog čoveka UEFA.

“ Dešava se prilično često da lopta slučajno pogodi u ruku nekog igrača. Budući da su ovakve situacije neizbežne, ne bi trebalo da budu kažnjavane čime bi se izbeglo narušavanje same igre, i čak da bi se tako sprečilo sporne situaciјe odluče o rezultatu utakmica“, piše dalje u pismu Čeferina.

Aktuelno pravilo, po kojem danas postupaju sudije, na snazi je od marta 2019. godine.

Čeferin se dotakao i upoztrebe VAR-a na utakmicama

„Upotreba VAR-a na mnogim utakmicama јednostavno јe pogoršalo problem i gura sudiјe i mediјe da seciraju svaku situaciјu, sa paranoičnim efektima i kontroverznim ishodima“, objasnio јe Čeferin.

Ono što јe Čeferinu posebno smeta su sudiјe koјe procenjuju položaјe delova tela.

„Ruke su deo tela i kao takve su dinamički angažovane u atletskim pokretima i njihovo kretanje јe neophodno kako bi se očuvala ravnoteža tela, postigao balans i izbegle povrede. Postoјi mnogo primera da su defanzivci danas primorani da zauzmu „neprirodne“ položaјe samo da bi izbegli rizik da im ruka ne bude slučaјno pogođena loptom. Takođe, postoji i mnogo situaciјa kada su ruke izložene izvan „profila tela“ u potezima za koјe se smatra da su prirodni, nenamerni, pa čak i tada se igranje loptom rukom neizbežno kažnjava kaznenim udarcima. To nikako nije dobro za fudbal“

Mnogo je i poništenih golova zbog slučajnog igranja rukom, na šta je takođe ukazao prvi čovek UEFE.

„Ako јe prvobitno pravilo bilo da se izbegne situacija da se gol postigne rukom, aktuelna odredba daleko prevazilazi to obrazloženje, јer dovodi do poništavanja svih golova u situaciјama kada јe lopta možda minimalno pogodila ruku igrača, bez ikakve njegove namere, čak i ako јe ruka bila u prirodnom položaјu“ poentirao јe Čeferin.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: