Posle turneje u SAD, bejzbol reprezentacija Srbije jača za Amerikance našeg porekla

Bejzbol reprezentacija Srbija prvi put je boravila u SAD i u Čikagu imala sjajne provere u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo B divizije čiji će domaćin biti Beograd od 24. do 29. jula. Na turniru će osim naše reprezentacije učestvovati Grčka, Izrael, Švajcarska, Austrija i Bugarska.

Prema sistemu takmičenja, igraće svako sa svakim, po tri utakmice svakog dana na terenu na Adi Ciganliji, a dve prvoplasirane selekcije učestvovaće u finalu i boriće se ulazak u evropsku A diviziju.

Bejzbol igrači Srbije prvi put su bili u SAD i iz Čikaga su se vratili sa sjajnim utiscima.

„Bilo je zaista fantastično. U sklopu priprema za Evropsko prvenstvo B divizije trebalo je da odigramo pet prijateljskih utakmica sa koledž ekipe Oilmen iz Čikaga, a imali smo još jednu protiv Ol-star ekipe Indijane, koju čine svi najbolji koledž igrači te države. Sve smo izgubili, ali ipak su to dosta jače ekipe od nas i upravo smo hteli takve provere, protiv jakih timova“, kaže Milan Zonić, predsednik Bejzbol saveza Srbije.

Naša reprezentacija dobila je i pojačanja, pošto momci rođeni u Americi ne zaboravljaju svoje korene, već žele da brane boje Srbije.

„Naš cilj pored priprema je bio da animiramo srpsku dijasporu u Čikagu i da njihova deca, a to su Amerikanci srpskog porekla, igraju za nas. To sve reprezentacije rade. Videli smo šest-sedam odličnih igrača od po 19 i 20 godina koji imaju srpska prezimena, znaju srpski jezik i igrali su u tim utakmicama za nas“, dodaje Zonić i otkriva ko će već u Beogradu igrati za nacionalni tim.

„Kristijan Bokić je izvadio pasoš i sigurno će igrati za Srbiju na predstojećem EP. Radimo na tome da još dvojica igrača dobiju papire, Danijel Balić i Nik Mitrović, što je malo komplikovano zbog procedure, pa se angažovao i naš konzul u Čikagu. Mnogo će nam značiti ako sva trojica budu nastupala“.

Atmosfera u Čikagu ih je oduševila i bilo im je jasno šta je bejzbol u SAD.

„Na tribinama puno Srba iz Čikaga, svi su kupovali srpske dresove. Bili su oduševljeni, dovodili su decu, mi smo se slikali i pričali sa njima, a više od sat vremena posle mečeva davali smo intervjue za njihove lokalne medije“.

Iskustvo sticano u SAD biće od velikog značaja našem timu na Evropskom prvenstvu B divizije, na kom će igrati još Grčka, Izrael, Švajcarska, Austrija i Bugarska

„Grci i Izraelci možda ovako ne bi bili toliko jaki sa svojim igračima, ali će praktično igrati sa sve Amerikancima u timu. Turnir će biti mnogo težak. Atmosfera u reprezentaciji je sjajna, nismo favoriti, niti u kakvim sastavima će doći rivali, zato je želimo prvo da ostanemo u B diviziji, a imamo dugoročne ciljeve da promovišemo i razvijamo bejzbol u pravom smeru“, zaključio je Zonić i istakao da najveću pomoć i podršku imaju od ministarstva omladine i sporta što im mnogo znači.

Izvor i foto RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: