POSLE EVROPSKOG ODBOJKAŠKOG PRVENSTVA ZA JUNIORKE: Stižu mlade snage!

Naše igračice izgubile u finalu od Turkinja s 3:2 (25:17, 16:25, 23:25, 25:16, 15:8), ali se nadaju da će im se odužiti iduće godine na Svetskom prvenstvu.

Srebrna medalja odbojkašica na Evropskom juniorskom prvenstvu u Zenici najavljuje da dolazi pokolenje kadro da nastavi putem, koji su prokrčile svetske i evropske prvakinje i olimpijske vicešampionke. Vanja Savić, Minja Osmajić, Isidora Kockarević, Branka Tica (Jedinstvo, Stara Pazova), Bojana Gočanin, Hena Kurtagić, Jovana Cvetković (TENT), Tijana Vrcelj, Tara Taubner (C. zvezda), Andrea Tišma (Partizan), Valerija Savićević (Beograd) i Aleksandra Uzelac (Bagljaš 023), pod vođstvom Milana Gršića, novi su biseri naše ženske odbojke.

One su u svom skupu bile bolje od Slovačke (3:1), uzele bod protiv Belorusije (2:3), savladale Bosnu i Hercegovinu i Poljsku (obe sa po 3:0), a u polufinalu su izbacile Francusku (3:1). U finalu, posle vođstva naših od 2:1 u setovima, Turkinje su bile srećnije i pobedile s 3:2 (25:17, 16:25, 23:25, 25:16, 15:8).

– Možemo da budemo prezadovoljni postignutim rezultatom, – kazao je selektor Gršić, koji je odao zahvalnost, pored saveza i saradnicima, i klupskim trenerima evropskih vicešampionki, koje su time izborile i plasman na Svetsko prvenstvo. – Ostaje žal što nismo završili prvenstvo s pobedom.

U mlađim selekcijama medalje jesu važne, ali je još važnije da se vidi na koga već sutra može da se računa u seniorskoj reprezentaciji. Na ovom šampionatu su od naših odbojkašica najveću pažnju na sebe privukle dve.

– Za nas je veliki uspeh što smo se plasirale i na Svetsko prvenstvo, koje nas čeka sledeće godine, jer na njemu nismo igrale u kadetskoj konkurenciji, – kazala je Vanja Savić, najbolji pucač na ovom turniru. – Drago mi je što sam izabrana u idelnu postavu ovog Evropskog prvenstva, ali to ne bih mogla bez ovih divnih saigračica, kojima sam zbog toga zahvalna. Ovo je za sve nas divno iskustvo i korak dalje u našoj karijeri.

Hena Kurtagić je najbolji bloker:

– Izgubile smo u finalu, ali to ne znači da smo lošije od Turkinja. Naše srebro sija kao zlato i nadam se da ćemo se na Svetskom prvenstvu odužiti.

Maja Gočanin je, takođe, veoma doprinela da se naša ekipa okiti medaljom, a posle poraza u finalu je rekla:

– Nismo obeshrabrene. Nastavićemo još jače da se spremamo. Sledeće godine ćemo, nadam se, da se obračunamo sa Turskom.

U utakmici za treće mesto Belorusija je pobedila Francusku s 3:1, za peto Poljska Bugarsku s 3:0, a za sedmo Hrvatska Slovačku s 3:1. Za najbolju odbojkašicu je proglašena Turkinja Kurt. Pojedinačna priznanja su pripala i njenim zemljakinjama Šengun (dizač) i Gučtekin (poljar), Beloruskinjama Savčuk (bloker) i Lebetkinoj (primač) i Francuskinji Dijuf (primač).

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: