POSLE DOBRIH IGARA NAŠIH PREDSTAVNIKA NA EVROPSKOJ FUDBALSKOJ SCENI: Srbija juri dva mesta u eliti!

Rezultati Crvene zvezde i Partizana u Evropi povećavaju naš koeficijent, a i šansu da iduće godine budemo među 15. najboljih na Starom kontinentu, što znači da će dva naša tima biti u borbi za najatraktivnije klupsko takmičenje.

Srbija je posle odličnih igara i rezultata Crvene zvezde i Partizana, odnosno plasmana u grupnu fazu Lige Evrope i Lige konferencija, stekla lepu priliku da veoma brzo ima dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Trenutno je naša zemlja na 12. poziciji, ispred Belgije, Švajcarske i Hrvatske. Ukoliko bi ,,večiti”, od kojih se objektivno i očekuju najbolji rezultati od svih naših klubova, uspeli da održe ovako dobar ritam rezultata u međunarodnim fudbalskim okvirima, objektivno bismo se u našli probranom fudbalskom društvu. Naše trenutno mesto na tabeli, gde ubedljivo vodi Engleska a slede je Nemačka, Francuska, Španija, Holandija, Italija i Češka, daje nam realnu šansu a i nadu da za takmičarsku sezonu 2023/2024 godinu, možemo da imamo dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona!

Poslednji uspesi naših timova u Evropi, pobeda Zvezde nad Bragom i trijumf Partizana na Kipru doprineli su još boljoj poziciji na Uefinoj tabeli, pa sada Srbija ima ukupno 27.875 bodova, pa smo po koeficijentu ispred Belgije, Švajcarske i Hrvatske. Međutim, sada je mnogo važnije da se održi kontinuitet, koji se postiže isključivo dobrim rezultatima na međunarodnoj sceni. Od Kipra na 16. mestu, koji je trenutno prvi ispod crte, imamo više od 3,500 bodova (do 15. mesta se dobijaju dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona) što je odlična zaliha, a znači da zaista imamo velike šanse da se domognemo elite.

Pored toga treba imati u vidu i činjenicu da klubovi koji igraju u dva najelitnija evropska ranga takmičenja najviše zarađuju. Plasman u Ligu šampiona donosi pravo malo bogatstvo, a nije zanemarljiva novčana premija i za Ligu Evrope. U trenutnoj situaciji, kada srpski klubovi nemaju neka velika sredstva od sponzora, TV prava ili ulaznica, jedini izvor prihoda i finansiranja je od prodaje igrača i naravno od učešća u evropskim takmičenjima. Zato Zvezda i Partizan, koji su pobedama  startovali u dva značajna takmičenja, najavljuju bolje dane za srpski fudbal.

Partizan je od prvog učešća u najelitnijem evropskom fudbalskom takmičenju, koje je ostvario zahvaljujući pobedi u Njukastlu 2003. godine, mogao mirno i lagodno da živi više od godinu dana, bez nekih dodatnih prihoda. S, druge strane i Crvena zvezda je svoj glavni izvor prihoda u poslednjih pet godina našla u evropskim takmičenjima. Naravno, najbolju moguću zaradu naš najtrofejniji klub je ostvario posle Barija, kada se u klupsku kasu slilo na desetine miliona tadašnjih maraka i to uglavnom od prodaje najboljih igrača.

Sada su se izgleda stekli novi dobri uslovi za srpski  klupski fudbal. Borba za poziciju koja svakoj zemlji garantuje bar dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona postaće tek uzbudljiva, a ono što je sada važno jeste činjenica da mnoge toga zavisi isključivo od nas. To jest od dobrih rezultata Zvezde i Partizana. Zato bi bilo dobro da ,,večiti” nastave u ovom dobrom ritmu, za još bolje dane našeg najpopularnijeg sporta.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: