POSLE DERBIJA „VEČITIH RIVALA” U FUDBALU: Nove snage za novu dominaciju

Pored toga što je na teškom gostovanju osvojen bod, mnogo vrednije je to što je šampion protiv Partizana predstavio mlade igrače: Erakovića, Stanića, Lazetića, na koje ozbiljno može da računa. – Statistika na strani „crveno-belih”

Nama na brdovitom Balkanu, koji se uvek i neponovljivo rvemo sa sportskom statistikom naše najveće fudbalske svetkovine, oduvek je bilo važno da ta utakmica, za kojom još uzdišemo, iznedri pokoju novu mladu fudbalsku ličnost, o kojoj ćemo pisati, govoriti sve do neke nove lepe prilike. Vrednost, a i bogatstvo jednog kluba oduvek su se merili mladim igračima. Crvena zvezda je u ,večitom derbiju predstavila nekoliko supertalentovanih fudbalera za kojima će vrlo brzo uzdisati Evropa. Tačno je da je osvojeni bod protiv najvećeg rivala „zlata” vredan, ali promocija mladih fudbalera danas se smatra jednim od najvrednijih činova u savremenom fudbalu. Zato i ne čudi što se posle derbija mnogi veliki klubovi otimaju za Zvezdinu i Partizanovu decu. Tako će, po svemu sudeći, biti i posle ove utakmice…

Dejan Stanković se uoči odlaska u Humsku, našao pred ozbiljnim problemima.  Strateg prvaka nije mogao da računa na sve igrače, a posebno je bio hendikepiran neigranjem dvojice najboljih napada Bena i Pavkova, koji su u dresu Crvene zvezde zajedno dali više od polovine golova. Ipak, nekako uz pomoć mladih i talentovanih dečaka trener je uspeo da uspešno reši goruće probleme. Na kraju, kada se podvlačila crta opšti je utisak da je dobro što se Francuz Dioni napokon probudio, što je Katai uspeo da održi visok nivo forme a pored toga i postigne izjednačujući pogodak i što su Dragović i Degenek bili odlični u odbrani.. Ali, ipak, čini se, mnogo važnije je što je mladi Strahinja Eraković odigrao perfektan meč u odbrani, što je Petar Stanić dokazao da nije uzalud stigao u Zvezdu, kao i to da šampion ima još jednog sjajnog golgetera. Marko Lazetić se nije uplašio najveće fudbalske scene, već je bio dovoljno opasan za odbranu Partizana, kad god je bio blizu šesnaesterca protivnika

Upoređujući statističke parametre nakon 165. okršaja naša dva najveća kluba, dolazi se do zaključka da je statistika bila na strani gostiju. „Crveno-beli” su imali veći posed lopte od Partizana (53-47). Takođe,  Zvezda je uputila čak 12 direktnih udaraca ka golu protivnika, četiri više od rivala…

Sumirajući utiske sa naše najveće fudbalske svetkovine trener Stanković je konstatovao:

– Derbi je ispunio očekivanja, Zvezda je do gola uspela da kontroliše igru. Zadovoljan sam našim fudbalskim podmlatkom, deca su pokazala ozbiljnost. Možda mnogi nisu očekivali tako dobru reakciju, ali mi koji radimo s njima stalno vidimo napredak. Nisu se uplašili nijednog momenta, sada ulazimo u još jači ritam, jer nas nedeljno očekuju po dve utakmice. Čestitao bih i Partizanu na fer i korektnoj igri – džentlmenski će trener prvaka.

Golman Milan Borjan, koji zasigurno uliva ogromnu sigurnost, nije krio oduševljenje nastupom svojim mlađih kolega.

– Bili su sjajni, odlično su podneli teret derbija. To je potvrda da ovaj klub zaista ima lepu budućnost. Eraković je bio miran i siguran u odbrani, Stanić je sa nekoliko poteza pokazao da od njega možemo još mnogo da očekujemo, a mladi Lazetić je dostojno zamenio svoje starije kolege u napadu – rekao je reprezentativac Kanade.

Ipak, ima i onih koji nisu baš zadovoljni rezultatom. Direktor Zvezdan Terzić smatra da je Zvezda morala da dobije utakmicu jer je bila bolja od svog rivala.

Sad su pred šampionom nove obaveze, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Ciljevi ostaju isti, a to znači borba za trofeje i što bolji plasman u Evropi, jer visoki standardi koje je naš prvak ostvario u prethodne četiri sezone obavezuju sve u klubu da ostanu na istom putu. Jer, šta je Crvena zvezda bez trofeja?

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: