Možda deo naslova deluje pomalo čudno, ali je to još i najblaža varijanta reakcije na šok koji je izazvala odluka evropske kuće košarke da našu žensku reprezentaciju svrsta u drugi šešir za žreb za predstojeći Evrobasket, koji se igra od 16. do 25. juna 2017. u Češkoj.

Podsetimo, naše devojke, osvajačice evropske krune na prethodnom, prvenstvu Evrope održanom 2015. u Budimpešti i aktuelne osvajačice olimpijske bronze na Igrama u Riju, našle su se nekim čudom van prvog šešira. Šta je potrebno za njega, dubiti na glavi, tapkati loptu jednom rukom, drugom se graditi, a nogama gledati da ne napravite „korake“? Neko je upravo napravio korake u FIBA Evropa i misli da će normalan svet da ćuti. Mi smo i stigli dovde jer smo ćutali kada je trebalo da grmimo. Tako je nenormalno i proglašeno za „normalno“. Ali, uvrediti ovako zemlju košarke…

Zvanično, kriterijumi za raspoređivanje reprezentacija u šešire su bili „plasman na prethodnom Evropskom prvenstvu i u nedavno završenim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo“. A izabranice Marine Maljković su bile prve na prethodnom kontinentalnom šampionatu, te druge u svojoj kvalifikacionoj grupi.

I, tako su u prvom šeširu završile Francuska, Španija, Rusija, Turska. Naše su u drugom, sa Belorusijom, Ukrajinom i Crnom Gorom.

Ako je neko u FIBA Evropa pomislio da poređa reprezentacije po učinku na prošlom Evrobasketu i da potom, po vrednosti, to izjednači sa poretkom u ovogodišnjim kvalifikacijama (naše su u ukupnom plasmanu bile 12), onda tu nema zdrave logike. Jer, mešati žabe i babe je nešto što su i naši stari upozoravali da ne valja.

Ali, da vidimo ko se to našao ispred naših „kraljica“:

Ekipe koje su svrstane u prvi šešir – učinak u kvalifikacijama:

Francuska: prva u grupi ispred Hrvatske, Holandije i Estonije

Španija: prva u grupi ispred Švedske i Finske

Rusija: Prva u grupi ispred Grčke, Bugarske i Švajcarske

Turska: Prva u grupi ispred Izraela, Rumunije i BiH


Srbija: Druga u grupi, iza Ukrajine, a ispred Nemačke i Luksemburga; Na tabeli drugoplasiranih timova bila je na kraju treća.

A šta kaže prošlo prvenstvo Evrope, 2015?

Ekipe koje su svrstane u prvi šešir:

Francuska: vicešampion Evrope

Španija: treća u Evropi

Rusija: šesta u Evropi

Turska: peta u Evropi

Srbija: Prvak Evrope 2015

A Olimpijske igre, jedino međunarodno nadmetanje ženskih seniorskih reprezentacija u košarci od prošlog do sledećeg Evrobasketa?

Pa, na Olimpijskim igrama, iza šampiona, SAD, redom su takmičenje završile „srebrne“ Špankinje, „bronzane“ Srpkinje, pa četvrtoplasirane Francuskinje. Turska je bila šesta, Rusija nije učestvovala.

Suma sumarum, ispred šampionki Evrope su, u svrstavanju po šeširima, i ekipe koje, eto, nisu osvojile medalju na prošlom prvenstvu, ili nisu učestvovale na Olimpijskim igrama. Pojedinačno posmatrano, Srbija je u igri „1-na-1“:

  • bolja od Francuske (prvak Evrope i olimpijska bronza naspram srebra sa Evrobasketa i četvrtog mesta u Riju),

  • uslovno rečeno izjednačena sa Španijom (prvak Evrope i olimpijska bronza naspram srebra iz Rija i bronze sa Evrobasketa)

  • bolja od Rusije (prvak Evrope i olimpijska bronza naspram šestog mesta na Evrobasketu i neučešća u Riju)

  • bolja od Turske (prvak Evrope i olimpijska bronza naspram petog mesta na Evrobasketu i šestog u Riju)

A FIBA Evropa stavi sve te četiri ekipe ispred Srbije.

Dakle, neko je prvo pomešao babe i žabe. I pomislio da je to normalno. Onda je sve pogrešno sračunao. I pomislio da je to normalno.

E, pa nije.

U ovoj priči je jedino normalno – da ih pozdravimo. Onako kako se i pozdravlja iz zemlje košarke. Na parketu, kad dođe vreme.

(Darko Nikolić)

Izvor i foto

0 thoughts on “PONIŽAVANJE ZEMLJE KOŠARKE Neko je pritisnuo dugme za isključivanje logike u FIBA Evropa”

Ostavi komentar

Translate »