POLUFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA ODBOJKAŠICE: Srbija dočekuje starog znanca – Tursku

Nema više „toplo-hladno”: samo najbolje izdanje u kontinuitetu može da donese finale (početak u 17 časova). – Selektor Zoran Terzić traži igru bez pritiska i grča, a kapiten Maja Ognjenović najveću motivaciju vidi u navijačima

Medalja se smeši, ali cilj je osvojiti trostruko evropsko zlato. Do njega su još dva koraka, najteža, ali našim odbojkašicama se do sada izmigoljio samo olimpijski tron. Aktuelne su svetske i evropske prvakinje, na domaćem terenu u Beogradu još zvučniji favoriti. Ipak, to je pre izuzetak nego pravilo. Holandija je bila domaćin 1995. i osvojila zlato, a samo Srbija je to ponovila 2011. godine. Pritisak je mnogo veći, očekivanja da je samo titula mera kvaliteta srpskih odbojkašica, ali u sportu često dva i dva nisu četiri!

U „Štark areni” u polufinalu šampionata Starog kontinenta, pored evropskog i balkanski klasik! Na drugoj strani terena Turkinje, na čijem smo spisku veliki dužnici. U Ankari smo im pre dve godine „uzeli” zlato, gotovo da nema takmičenja deceniju unazad da se dve selekcije nisu sastajale, a po pravilu radovale su se naše devojke. Poznaju se kao „dlan i rukavica”, neke su i saigračice, jer četiri naše starterke i selektor su akteri u klubovima možda i najjače lige na svetu. Maja Ognjenović i Tijana Bošković brane boje Ezadžibašija, Milena Rašić je u Vakifbanci, a Mina Popović igra u Fenerbahčeu gde komanduje Zoran Terzić.

Ipak, teren je jedino merilo, a sastaju se dve selekcije koje do polufinale ne znaju za poraz. Ostvarile su po sedam pobeda, s tim što je Turska izgubila set manje, ukupno dva! U grupi je nadigrala Ukrajinu, Švedsku, Finsku i Holandiju maksimalnim rezultatom, a samo su im Rumunke uzele set. Uradile su to i Čehinje u osmini finala, a do Srbije su došli sa 3-0 protiv Poljske. Koliko igračice, toliko i njihov selektor silno žele pobedu protiv Srbije, plasman u finale i konačno zlato. Italijan Đovani Gvideti (48) predvodio je i selekcije Nemačke i Holandije, a nemalo puta mu je neprelazna prepreka bio kolega Terzić i njegove igračice. Sa Nemicama ima dva evropska srebra, jedno sa Holanđankama i još jedno, uz bronzu, sa Turkinjama… Ima odličan tim, nosioci igre su Ebrar Karakurt, Eda Erdem, Hande Baladin i Tugba Šenoglu, ali još sijaset igračica za koje mora da se odradi ozbiljan skauting.

Da se Srbija više pita i u ovom duelu sasvim je izvesno, kao i da su naše devojke, premorene još od Igara u Tokiju, do sada igrale po sistemu „toplo-hladno”. Primer je i poslednji duel sa Francuskinjama, ali sada bi padovi u igri mogli da budu skupi. Selektor Terzić je ko zna koliko puta naglasio da je to samo pitanje želje i motivacije, uz veru da će protiv Turske odigrati najkvalitetnije što mogu u kontinuitetu.

– Dugo godina „ratujemo” sa Turkinjama, Dobili smo ih u polufinalu 2011, 2015. za bronzu, a 2019. u finalu i ko zna koliko puta smo se sastali na ostalim takmičenjima. Izuzetno su dobra ekipa,  sa odličnim igračicama i jakom klupom, a dolaze iz jedne od najkvalitetnijih liga. U duel ulaze sa dva izuzetna motiva: da nam vrate neke dugove, ali pre svega da osvoje zlato koje nemaju, a bilo im je blizu. Biće teško pobediti ih, ali uz veliku želju, motivaciju i igru bez pritiska i grča, imamo svakako šanse – rekao je selektor Terzić.

Koliko Turkinje mogu da budu nezgodne svedoči i srednji bloker Milena Rašić, koja ih od 2014. godine ima „na dlanu”.

– Selektor Gvideti će ih sigurno dobro pripremiti i motivisati. Znamo koliko mogu, ali svesne smo i sopstvene snage i kvaliteta. Imale smo dan odmora da ih dobro proanaliziramo. Očekujem veliku borbu i sjajnu odbojku. Naravno, nadam se najboljem – naglasila je jedna od naših najiskusnijih odbojkašica.

Maja Ognjenović i Tijana Bošković su naše najveće uzdanice. Navijači su im posebna inspiracija, a kapiten očekuje najbolju atmosferu do sada.

– Turska je očekivano u polufinalu. Dobro ih poznajemo s obzirom na nebrojene utakmice u poslednjoj deceniji. Imaju igračice koje se ističu, ali i slabe tačke na koje ćemo „udariti”. Verujem da one misle kako smo im dužne za zlato koje smo osvojile u Ankari pre dve godine. Međutim, verujemo u pobedu pred našom publikom – ocenila je Ognjenovićeva.

Ni za Minu Popović nema dileme ko je favorit u „Štark areni”.

– Neće biti lako, ali treba očekivati dobru odbojku i zanimljivu utakmicu. Sve snage za pobedu i finale.

Srbija i Turska sastaju se od 17 časova, a od 20 u drugom polufinalu igraće Italija i Holandija.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: