Predrag Knežević je od 17. do 27. aprila učestvovao u ultramaratonskoj trci na 10 dana, koja se već 22 godine održava u Njujorku u parku “Flešing Medous”. Želeo je i uspeo da prevaziđe prošlogodišnji rezultat od 735 kilometara – pretrčao je 816 kilometara u nezamislivo teškoj trci, osvojio treće mesto u svojoj kategoriji (od 50 do 60 godina) i zauzeo osmo mesto u apsolutnoj kategoriji.

Veoma je mali broj trkača u svetu koji su u stanju da se uopšte usude da trče ovakve trke koje traju više dana. A Trka na 10 dana je jedinstvena i može se smatrati jednom od najtežih trka na svetu. Još težom ju je ove godine učinilo to što su vremenski uslovi bili veoma teški, uz izuzetno hladno vreme i dugotrajne kiše, čak i provale oblaka, zbog kojih je avio saobraćaj na obližnjem „LaGvardija“ aerodromu bio obustavljen. Pa ipak, trka nije prekinuta, a Predrag, koji je inače kapetan duge plovidbe, ispričao je da ga je ovo trčanje po teškom pljusku čak i radovalo, jer ga je podsećalo na plovidbe brodom po oluji.

Da bi postigao rezultat od 811 kilometara za 10 dana, Knežević je morao u proseku svakog dana da istrči po 81 kilometar. To su gotovo dva puna maratona. Mnogo čak i za samo jedan dan, a pogotovo za deset dana zaredom! A, da bi se uopšte našao u Njujorku morao je da podigne kredit za troškove koji su iznosili oko 3.500 evra.

Tabla sa rezultatima

Foto: Promo Tabla sa rezultatima

Ipak, iskustvo sa prošlogodišnje trke u velikoj meri mu je pomoglo, kao i njegovom pomoćniku Goranu Mitiću. Proteklih godinu dana se u potpunosti posvetio treningu, jačanju mišića nogu i stopala i drugim vrstama priprema. Međutim, iako je bio spremniji, vremenski uslovi su opet učinili da trka bude neočekivano teška. Bez obzira na to, on se držao plana i već devetog dana uspeo da prevaziđe rezultat od prethodne godine, a poslednjeg je dostigao cilj od 500 milja i prevazišao ga.

Na kraju je Knežević ispunio sva tri cilja koja je postavio prošle godine – da prevaziđe rezultat od 735 kilometara, da „probije“ granicu od 800 km i da se plasira u prvih 10 u apsolutnom plasmanu.

Foto: Promo

Po zanimanju je kapetan duge plovidbe, mada već godinama ne plovi. Bavi se privatnim poslom, ali mu je trčanje životna preokupacija. Već niz godina je predsednik trke „Peace Run“ u Srbiji, najveće međunarodne mirovno-sportske manifestacije koja povezuje ljude svih nacija, vera i opredeljenja mira i sporta tako što trkači prenose upaljenu baklju širom sveta, na svih pet kontinenata, trasom čija ukupna dužina premašuje nekoliko puta obim zemaljske kugle.

Učestvujući u toj trci Knežević je trčao širom sveta: u Rusiji, Africi, u pustinji Gobi, kamenitim predelima Islanda, ali na ovu desetodnevnu trku je posebno ponosan, jer je uspeo da prevaziđe sebe u svakom pogledu.

Predrag Knežević

Foto: Promo Predrag Knežević

Trke na šest i 10 dana održavaju se u okruženju Flešing Medous parka (u neposrednoj blizini teniskih terena na kojima se igra US Open), na kružnoj stazi dužine jedne milje, odnosno 1,6 kilometara. Svu logističku podršku (hranu, smeštaj, brojače, masere i slično) obezbeđuje organizator, koji je poznat i po tome što organizuje najdužu sertifikovanu trku na svetu – Trku na 3.100 milja (skoro 5.000 kilometara).

Pobednik ovogodišnje trke na 10 dana u muškoj konkurenciji je Buđargal Biamba iz Mongolije, sa pretrčanih 739 milja (1.182 kilometra), a u ženskoj konkurenciji Natalija Hluščuk sa 578 milja (924 km). Apsolutni rekord na ovoj trci postavio je 2001. godine Litvanac Rimas Jakelaitis i iznosi 901 milju (1.450 km).

Izvor Blic (B.O.)

 

Ostavi komentar

Translate »