Londonski Čelsi planira da na kraju sezone na transfer-listu stavi čak 12 igrača iz sadašnjeg prvog tima, prenosi britanski „Atletik”. To znači da će novi vlasnik Amerikanac Tod Boli rasprodati sve fudbalere koje je na Stamford Bridž doveo Roman Abramovič ili su ponikli u omladinskoj školi „Plavaca” pod njegovim vođstvom.

Britanski mediji podsećaju da je novi vlasnik Čelsija na pojačanja u poslednja dva prelazna roka potrošio više od 600 miliona evra, ali se klub nalazi tek na desetom mestu na tabeli Premijer lige sa 37 bodova. Američki biznismen planira da od prodaje igrača u letnjem prelaznom roku zaradi najmanje 260 miliona evra.

Na transfer listi se nalaze: Mateo Kovačić, Mejson Maunt, Sezar Aspilikueta, Ruben Loftus-Čik, Kristijan Pulišić, Ben Čilvel, Konor Galaher, Hakim Ziješ, Armando Broha, Kai Haverc, Rahim Sterling i Pjer-Emerik Obamejang.

Većini ovih igrača ugovori ističu u junu 2024. godine, a vlasnik Čelsi želi da ih proda na kraju ove sezone, jer bi u suprotnom londonski klub mogao da ostane bez obeštećenja.

Amerikanac, koji je kupio „Plavce” od Abramoviča odmah po izbijanju situacije u Ukrajini, ispostavio se kao čovek široke ruke koji je izazvao revoluciju u fudbalu.

Čelsi je posebno demonstrirao silu kupovinom Mihajla Mudrika iz Šahtjora za 100 miliona evra, igrača koga je bukvalno preoteo Arsenalu, a ovaj transfer otvorio je pitanje – kako će se sve odraziti na UEFA pravila o finansijskom fer-pleju?

Redovna revizija startovala je u februaru, a posle dvogodišnje borbe sa kovidom i finansijskim problemima, engleski fudbal se vratio u normalu – privukao bogate sponzore, stadioni su puni i potpisuju se novi unosni ugovori o TV pravima.

Uprkos unosnom trošenju na „Stamford Bridžu” pod vođstvom Toda Bolija, u Čelsiju su uvereni da imaju mehanizme da ostanu u okviru propisa o finansijskom fer-pleju i da neće biti kažnjeni zabranom dovođenja igrača ili izbacivanjem iz Evrope. Glavni adut u ispunjenju uslova UEFA su dugoročni ugovori koje su potpisali sa novim fudbalerima.

 Mudrik je na primer potpisao ugovor na osam i po godina, kao i rekorder Enco Fernandes (stigao iz Benfike), dok je novajlija iz Monaka Benoa Badijašil parafirao ugovor na sedam i po godina posle 40 miliona evra „teškog” transfera.

U osnovi, Čelsi će na nove igrače „razvući” troškove u rasponu njihovih ugovora što znači da će po pravilima finansijskog fer-pleja Mudrik recimo koštati „Plavce” oko 12 miliona evra po godini.

Ali i ovaj plan nosi sa sobom određeni rizik jer u slučaju da neki od skupocenih igrača ne uspeju da se adaptiraju na novu sredinu, njihova eventualna prodaja će stvoriti velike rupe u finansijskom fer-pleju.Zato su „Plavci” u suštini sada zarobljeni sa fudbalerima koje su kupili – i oni će morati da donesu uspehe na terenu. Drugim rečima – u dužničkom su ropstvu, pa su i iz tog razloga prinuđeni da prodaju sve što je Roman Abramovič kupio ili stvorio.

Ostavi komentar

Translate »