Pobedio je jer je verovao – Formula je volja… Kiren Behan je gimnastičar, ima 28 godina i kroz život je izvojevao mnoge pobede. One sportske su bile slatke, ali ovaj Britanac je uspeo da trijumfuje u onim najvažnijim “utakmicama”. Nikada nije odustao i to mu se isplatilo.

Kiren Behan

Njegov životni put je daleko od bajkovitog… Kada je imao 10 godina, lekari su mu rekli da više neće hodati. Imao je tumor na nozi i prilikom operacije oštećeni su mu nervi. Probudio se u jakim bolovima od kojih je vrištao. Ostao je u kolicima, ali… Dok je kao bespomoćni klinac ležao u bolnici doneo je važnu odluku, odlučio je da će jednog dana biti učesnik Olimpijskih igara. Gimnastika je bila njegova najveća ljubav, znao je da će uz sport koji voli pobediti sve.

Oporavak je trajao dugo, 15 meseci je bio u kolicima. Upornost se na kraju isplatila, ponovo je hodao i brzo posle toga se vratio gimnastici. Ipak, ni ovoga puta nije sve bilo lako. Na jednom od treninga doživeo je tešku povredu glave. Imao je “flešbekove” od samog treptanja. Godinu dana nije išao u školu i nije mogao da se bavi sportom.

Morao je da istrenira svoj mozak i povrati kordinaciju. Ponovo se vratio, a najpre je morao da hoda pomoću štapa. Tri godine je trajao oporavak. Uspeo je, ali…

Bio je blizu da postane deo reprezentacije za Evropsko prvenstvo (takmiči se za Irsku), a onda je na jednom treningu doživeo najtežu povredu kolena. Behanu su stradali ligamenti.

Bio je blizu da odustane od sporta, jer je smatrao da ne može više da ignoriše signale koje mu šalje telo. Ipak, ni ovoga puta nije digao ruke. Na kraju se sve isplatilo, 2011. godine pobedio i postao je šampion u Čelindž Svetskom kupu, a godinu dana kasnije učestvovao je i na Olimpijskim igrama u Londonu.

Da li vas je posle Behanove priče sramota da odustanete?

Izvor i foto: Blic (Miloš Rangelov)

 

Ostavi komentar

Translate »