Otkriveno ko je navijačima Zvezde dao ime Delije, a to se Severu neće dopasti

Otkriveno ko je krstio Delije – Ljubivoje Tadić u svojoj knjizi istakao da su u kumovanju udela imali Udba i kriminalci

Legendarni srpski glumac Ljuba Tadić bio je poznat kao veliki navijač Crvene zvezde. On je izgovorio i neke od najčuvenijih rečanica o ljubavi prema klubu sa Marakane, koje se i dan danas prepričavaju, više od decenije nakon njegove smrti.

Ljuba Tadić je sebe smatrao Ciganinom. Za mnoge je to pogrdan naziv za navijače Zvezde, ali on ga se nije stideo. Najdraža parola Severa bila mu je ”Mi smo Cigani, najjači smo najjači!”.

On je uvek govorio bez dlake na jeziku, a o Zvezdi je uvek bio nadahnut, što su kasnije koristili i navijači, jer su se njegove reči nalazile i na koreografijama koje su pravili, poput ”Jedan klub vredi onoliko koliko vrede njegovi navijači”.

Isto je i sa njegovim bratancem, Ljubivojem Tadićem, koji je napisao knjigu ”Lična dokumenta”, u kojima je pisao o odlascima na utakmice, ali i o samom osnivanju Delija.

Ljubivoje Tadić je u svojim ”Ličnim dokumentima” napisao da je sebe smatrao jednim od poslednjih Cigana.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Nama su svuda vikali Cigani. Nije bilo pogrdno jer je bilo tačno. Nikada nisam voleo navijačko ime Delije, jer su mu komovali Udba i kriminalci. Sebe i dalje zovem Ciganinom. Doduše jednim od tužnijih, samih Cigana na svetu, zato što su Cigani otišli, a Zvezda je takva kakva je i biće samo gora. Zauvek – zaključio je gotovo proročki Ljubivije Tadić.

Za Zvezdu je svojevremeno važilo da je ”policijski” klub, dok je Partizan karakterisan kao ”vojni”, verovatno je Ljuba Tadić time povezao ”Udbu”, dok je takođe u to vreme na Severu jedan od glavnih bio Željko Ražnatović Arkan, pa se zaključak sam nameće.

Pogledajte i neke od legendarnih izjava Ljube Tadića o Zvezdi:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=I5qMwvwlKTs]

Izvor Telegraf

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: