Otkriven spomenik legendarnom Mati Parlovu

Otkriven spomenik legendarnom hrvatskom i jugoslovenskom bokseru Mati Parlovu

Spomenik legendarnom hrvatskom i jugoslovenskom bokseru Mati Parlovu otkriven je juče pred više stotina građana u Fažani, u Istri.

Načelnik Fažane Ratomir Korać rekao je da je izuzetno ponosan što su Fažani živeli s čovekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport. „To je važna priča u promociji Fažane. Svi gosti koji budu prošli tim šetalištem rado će se slikati sa svetskim prvakom“, rekao je Korać, prenela je Hina.

Otkrivanje spomenika održano je na 40-godišnjicu velikog uspeha Mate Parlova i osvajanja titule profesionalnog svetskog prvaka. On je tada postao svetski prvak u poluteškoj kategoriji u verziji WBC pobedom protiv Argentinca Migela Anhela Kuelja u Milanu.

Pogledajte legendarni nokaut:

Spomenik u bronzi, u prirodnoj veličini, visok je sa postoljem 240 centimetara, a visina samog kipa je 190 centimetara.

Po otvaranju spomenika, u Multimedijalnom centru Fažane održana je projekcija snimaka mečeva legendarnog boksera, izložba njegovih trofeja i fotografija. Mate Parlov umro je 29. jula 2008. godine i jedini je hrvatski i jugoslovenski bokser koji je osvojio sve titule. On je bio i amaterski i profesionalni evropski i svetski prvak, a osvojio je i zlatnu olimpijsku medalju boksujući za Jugoslaviju na Igrama 1972. godine u Minhenu, u kategoriji do 81 kilograma.

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: