Vaterpolo reprezentacija počinje pripreme za Svetsku ligu.

Vaterpolo reprezentacija Srbije u ponedeljak će se prvi put okupiti u Beogradu još od kada je letos osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Brazilu.

Aktuelni olimpijski, svetski i evropski prvaci, ali i šampioni Svetske lige i Svetskog kupa, pripremaće se za utakmicu sa Rumunijom u utorak u Kragujevcu, u okviru prvog kola Svetske lige.

Iskreno, jedva čekam da se ponovo vidimo i okupimo. Naravno, veliko je zadovoljstvo ponovo biti u bazenu i zaigrati sa svim tim momcima. Sastav će biti malo izmenjen u odnosu na Rio iz objektivnih razloga, ali mi želimo da nastavimo tamo gde smo stali u Riju„, rekao je Milan Aleksić za agenciju Beta.

Jedan od trofejnih „delfina“ srećan je što će se utakmica igrati u Kragujevcu.

U Kragujevcu smo uvek bili fantastično dočekani i zaista smo tamo uvek uživali veliko gostoprimstvo. Ne sumnjam da će publika doći na bazen u velikom broju i da će atmosfera biti sjajna, a naša ogromna želja biće da se posle velike podrške nacije koju smo svi osećali u Riju navijačima odužimo dobrom igrom i pobedom„, istakao je i dodao:

Mislim da je jako dobra stvar što je naša vaterpolo organizacija uspostavila praksu da se utakmice Svetske lige igraju širom Srbije, pa i publika iz unutrašnjosti može uživo da nas vidi. To je značajano i za popularizaciju vaterpola„.

Aleksić je debitovao za reprezentaciju 2006. godine i to upravo protiv Rumunije, a od tada je sa selekcijom Srbije osvojio 18 medalja, od čega 14 zlatnih.

Ne znam kako bih u kratkim crtama mogao da opišem svoje učešće u nacionalnom timu, ali sve ovo što je vaterpolo reprezentacija uradila od 2009. su neverovatni uspesi, ne samo našeg vaterpola, već i srpskog sporta, a usuđujem se da kažem i da je to podvig u svetskim razmerama. Sve je onako kako bi jedan sportista samo mogao da poželi. Nemam pravo na žal ni za čim u dosadašnjoj reprezentativnoj karijeri, jer osvojili smo sve„.

Na pitanje da li je svestan učinka reprezentacije Srbije koja je šampion u svim vaterpolo takmičenjima, Aleksić je rekao da je retko ko mogao pre pet godina da pretpostavi da će nacionalna selekcija imati takve rezultate.

Da nas je pre pet godina neko pitao da li će to biti moguće, retki su oni koji bi dali pozitivan odgovor. Mislim da niko od nas još nije svestan šta smo uradili. Možda ćemo biti tek za jedno desetak godina. To je verovatno zbog činjenice što se takmičenja brzo smenjuju, a mi sa pođednakim žarom pristupamo svakom narednom i samo na ono sledeće se fokusiramo. Sport je takav da ne priznaje mnogo ono što je bilo juče, već je važno samo ono što nam sledi sutra„, smatra Aleksić.

Srpski vaterpolista svestan je da će sjajni rezultati reprezentacije „u nekom trenutku“ biti prekinuti.

Uvek spremamo za najveće domete, medalje su naš prioritet, jer vaterpolisti Srbije kroz mlađe kategorije su pripremljeni da budu gladni medalja. Međutim, postavili smo nenormalno visoke standarde što se tiče rezultata i zato će sigurno biti padova. To je neminovno, jer nemoguće je tako nešto izbeći. Toga ljudi moraju da budi svesni„, upozorio je.

Po njegovom mišljenju, kada bude došlo do pada u rezultatima, to neće biti „urušvanje“ reprezentacije, već „samo prirodan proces“.

Ako hoćete i smene generacije kako bismo u nekom trenutku ponovo dosegli vrhove i popeli se na tron. Javnost treba da ima poverenje u naš vaterpolo, da i kada zlatne medalje izostanu postoji jasna vizija i plan kako će se do njih ponovo doći, jer je u reprezentativnim selekcijama Srbije uspostavljen jasan sistem rada koji je nebrojano puta pokazao da donosi rezultate„.

On je naveo da je jedan od ključnih faktora dobrih rezultata Srbije to što unutar tima vlada dobra atmosfera.

Nama je prvenstveno ogromno zadovoljstvo što igramo za Srbiju, što je nas 13 izabrano da predstavljamo našu zemlju. To je polazna osnova, svima nam je čast što smo tu i tako se i ponašamo, sa mnogo međusobnog poštovanja. Dobra atmosfera nije nešto što se desi slučajno, to se gradi vremenom. Sklapaju se kockice počevši od trenera, istorije koja postoji u reprezentaciji. To nije nešto što se desilo slučajno i ko zna da li će opet. Radi se sistemski, a kada ima ovoliko uspeha mnogo je lakše tako pozitivan ambijent održavati„, zaključio je Aleksić.

Izvor i foto

Ostavi komentar

Translate »